Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A kiteljesedés útján
Kriegné Puskás Ilona (k) rendszeresen tart porcelánfestő workshopokat Sopronban. Fotó: Filep István

A porcelánfestés már nem csak úri hölgyek passziója

A kiteljesedés útján

| Madarász Réka | Városi hírek

Kriegné Puskás Ilona szemet gyönyörködtető porcelánjaival városszerte találkozhatunk. A finom, kecses, változatos mintákkal díszített étkezőgarnitúrák, ékszerek és egyéb csecsebecsék díszítésének praktikáit a porcelánfestő évek óta tovább is adja.

Kriegné Puskás Ilona reggel meditál és jógázik, majd kutyát sétáltat az erdőben, a napi teendők elvégzése után pedig a festés ideje következik.

– A rajztanárom javaslatára kerültem Herendre, ahol a világon egyedülállóan magas színvonalú szakmai képzés folyik – mesélte. – A vizsgáimat le sem kellett tennem, mert megnyertem egy művészettörténet és díszítőrajz szakmai országos versenyt. Évekig dolgoztam a manufaktúrában, és mindig is valami többet akartam kihozni a szakmaiságból.

Amikor három gyermeke már kicsit nagyobbacska lett, akkor döntötte el a művész, hogy most már ő következik. Sopronba költöztek, és a porcelánfestő az önálló vállalkozásában tudott igazán kiteljesedni.

– Rengeteget olvasok, mindent porcelánfestő szemmel és mindent színekben látok, úgyhogy bárhol is járok, ihletet tudok meríteni – folytatta vidáman. – A legnagyobb inspirációforrás számomra a természet. Mivel a porcelán őstörténete keletről indul, közel állnak hozzám a kínai és japán tradicionális porcelánfestési technikák is, de beépítem a munkáimba a hagyományos magyar népviseletben alkalmazott mintakincset is.


Mivel a szakma titkait mindig is szerette volna átadni, a következő fordulópont az volt Ilona életében, hogy soproni kézművesekkel létrehozta a Soproni Kézműves Műhelyeket, melynek keretében – az országban egyedülálló – workshopokat tart, továbbá a Handler-technikumban a kerámia- és porcelánkészítő képzésen is tanít.

– Már száz évvel ezelőtt is szerveztek porcelánfestést az úri hölgyeknek, és óriási dolognak tartom, hogy most már bárki kipróbálhatja azt – tette hozzá. – A saját kezűleg készített tárgyak sokkal értékesebbek, hiszen érzelmileg kötődünk hozzájuk. Nekem is vannak olyan tárgyaim, amelyektől nem tudok megválni. Annyi munkaóra van bennük, a készítésük közben pedig olyan jól éreztem magam, hogy ez az emlék köt hozzájuk.

Workshop: A Soproni Múzeum reneszánsz kerámia- és porcelánfestő workshopokat rendezett a Pékmúzeumban Tányért az asztalra! címmel. A foglalkozásokon mindenki kipróbálhatta a kerámiaművességet és – Kriegné Puskás Ilona vezetésével – a porcelánfestést is. A témakörök elején a Soproni Múzeum művészettörténésze, Krébesz Lili avatta be a résztvevőket a korszak díszítőművészetébe és mintakincsébe.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek