Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

A Kitaibel-társaság ünnepi évfordulója

| Munkatársunktól | Városi hírek

Fontos évfordulót ünnepelt a közelmúltban a Kitaibel Pál Természettudományi Asztaltársaság: a Perkovátz-ház 1998 decembere óta ad otthont az összejöveteleiknek, az elmúlt két évtizedben 218 alkalommal gyűltek itt össze.

A körnek jelenleg 33 – köztük orvos, egyetemi tanár, professzor, civil szervezet vezetője – tagja van, akik továbbra is tartják magukat az 1934-es alapításkori eszmékhez. Elősegítik a város természettudományos érdekeltségű szakemberei között a kapcsolattartást, rendszeresen rendeznek előadásokat, kirándulásokat. Az előadások témakörei sokszínűek: a növény- és állattantól kezdve a néprajzon, muzeológián keresztül egészen a tudománytörténetig. Emellett pedig kitekintést adnak a helyi, a hazai, valamint a nemzetközi helyzetre. A társaság zártkörű, oda a tagság meghívójával lehet bekerülni. Állandó vezetőség nincs, mindig az előző alkalom előadója látja el az elnöki feladatokat, ő hívja össze például a tagságot, illetve kéri fel a következő szónokot a beszéde megtartására.

 – Elődeink alaposságát mutatja, hogy mindenről pontos jegyzőkönyvet készítettek, ezeken keresztül pedig nemcsak a tagság névsora, hanem az előadások főbb megállapításai is megőrződtek – mondta el Perkovátz Tamás. – Az első hatszáz előadást bemutató, 2012-ben megjelent könyv jól bizonyítja mindezt. Az asztaltársaságnak az alapítása óta 145 tagja volt. Az első összejövetelt 1934 júniusában az akkori Pannónia vendéglőben tartották meg. Tizenkettő éven át szünetelt a társaság, így hetvenkettő aktív évet tudhatnak eddig maguk mögött, amely során 668 regisztrált tanácskozást szerveztek meg.

Kapcsolódó cikkek