Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A Kelet bűvöletében
A japán nyelvórákon részt vesznek diákok, felnőttek, de idősebb férfiak és nők is. Fotó: Filep István

Hori Yukari beszél angolul, németül és egy kicsit kínaiul is

A Kelet bűvöletében

| Madarász Réka | Városi hírek

Január közepén kezdődött az ingyenes japán nyelvtanfolyam Sopronban. Mivel az érdeklődés nagy, a nemrégiben városukba érkezett tanárnő, Hori Yukari szerda kivételével minden hétköznap tart órákat.

Immár 25 éves hagyomány, hogy Sopron japán testvérvárosából, Kazunóból nyelvtanárok érkeznek városunkba, akik – az önkormányzat által indított ingyenes nyelvtanfolyamokon – oktatják anyanyelvüket az érdeklődőknek. Hori Yukari már a tizenkettedik tanár. Három hónapja érkezett, ám nem először van Sopronban.

– 1997-ben 14 évesen cserediákként töltöttem itt egy hetet – mesélte. – Az itteni „testvéremmel” azóta is tartottuk a kapcsolatot az interneten, és óriási meglepetés volt ennyi évvel később viszontlátni őt! Most ő is az egyik csoportomban tanul japánul.

Hori Yukari japán nyelvet oktató tanárnő

Yukari édesapja bejárta egész Európát, és annyit mesélt a lányának e távoli tájak szépségeiről, hogy ő is szerette volna látni mindezt. Élt egy évet Németországban, aztán visszatért Japánba, és germanisztikából diplomázott. Az anyanyelvén kívül beszél angolul, németül és egy kicsit kínaiul is, ugyanis a férjével Kínában is eltöltött egy évet. Mivel már három hónapja itt van, lassan elkezd ismerkedni a magyar nyelvvel is. Szabadidejében szívesen fest.

– A japán nyelvórákon rendkívül változatos korosztály vesz részt: vannak köztük diákok, de nagymama- és nagypapakorúak is – folytatta a barátságos tanárnő. – A legtöbben kedvtelésből tanulnak japánul: nemcsak a nyelvünk, hanem a kultúránk is érdekli őket. Van kezdő csoportom, de akadnak olyanok is, akik az elődeimtől már tanultak. A haladókat online formában oktatom.

A tanfolyamoknak a Soproni Tankerületi Központ ad helyet. Yukari két évig marad Sopronban. A város beszédes történelmi emlékei már most nagyon tetszenek neki, az emberek kedvességéért és segítőkészségéért pedig ezúton is szeretne köszönetet mondani.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek