Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

A kis- és középvállalkozások jelentik az alapot

A jövő soproni építése

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Tavaly a soproni vállalkozásokhoz közel 827 millió forint vissza nem térítendő pályázati forrás érkezett. Beruházásaik és fejlesztéseik összértéke több mint 1 milliárd 340 millió forint volt.

Miközben teljes joggal a nagy soproni beruházások bűvkörében élünk, hajlamosak vagyunk megfeledkezni azokról a fejlesztésekről és kormányzati támogatásokról, amelyek a helyi vállalkozásokhoz érkeznek. Itt nem a járvány miatti gazdaságmentő csomagokra gondolok, hanem azokra a forrásokra, amelyeket a kis- és közepes vállalkozók érhetnek el. Ezekről a sikeres pályázatokról kevesebb szó esik annak ellenére, hogy városunkban is meghatározó szerepet játszanak ezek a cégek. Arra nincs lehetőségünk, hogy évekre visszamenően tekintsük át, hogy mikor, milyen alapból kaptak vissza nem térítendő támogatást a soproni vállalkozók, de az elmúlt esztendő talán jól tükrözi a folyamatokat és az eredményeket. Fontos kiemelni, hogy a pályázatok döntő többsége olyan beruházásokat céloz meg, amelyek részben a munkahelyek megőrzését, részben pedig újak teremtését szolgálják, az adott fejlesztésen túl.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy Sopron esetében egy komplex, a helyi lehetőségeket és a jövőt figyelembe vevő összehangolt fejlesztési stratégiáról beszélhetünk, amelynek mindegyik eleme fontos, és csak együttesen értelmezhető. Legyen szó az M85-ös autóútról, az uszodáról, a Fertő tavi fejlesztésekről, a parkolóházról, a múzeumnegyed kialakításáról (ezek most a legjelentősebbek).

Az elmúlt évben 48 helyi cég közel 827 millió forint támogatást ért el a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázatain. A fejlesztések és beruházások összértéke pedig több mint 1 milliárd 340 millió forint volt. A számok azt bizonyítják, hogy a soproni cégek tudatosan építik jövőjüket, épp úgy, mint a város.

Az adatokat a ­Széchenyi Programiroda bocsájtotta szerkesztőségünk rendelkezésére.

Kamatmentes hitel a kkv-knak – A kormány a közelmúltban döntött egy új hitelkonstrukció bevezetéséről. Ennek lényege, hogy 10 évre, 10 millió forint erejéig 0 százalékos hitelt nyújt a kisvállalkozásoknak. A hitel moratóriummal indul, három év után kell elkezdeni törleszteni – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Évnyitó rendezvényén.

Kapcsolódó cikkek