Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A jövő iparáért

Inkubátorház: 2500 négyzetméteren várják a vállalkozásokat

A jövő iparáért

| Huszár Judit | Városi hírek

– Az elmúlt évtizedek legnagyobb ipari fejlesztése kezdődik Sopronban – mondta az épülő inkubátorháznál Barcza Attila. Összesen 16 műhely, 14 iroda, valamint több előadó-, és tárgyalóterem, kiszolgálóegység is helyet kap az új létesítményben, amelynek alapkövét ma délelőtt tették le.

Iparterület – ha az M85-ös Sopron-kelet csomópontjától indulunk Harka irányába, az első körforgalomban már látjuk ezt a táblát. Ahogy látjuk a földmunkákat is. Januárban itt kezdődött el az Innovációs és Technológiai centrum, azon belül pedig az inkubátorház kialakítása.

– 2010-ben Magyarországon polgári fordulat következett be, a gazdaság talpra állt – mondta az alapkőletételen Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője. – Az elmúlt évtizedek legnagyobb ipari fejlesztése kezdődik most Sopronban. Az alapinfrastruktúra ehhez már elkészült, az M85-ös gyorsforgalmi út elérte városunkat, folyamatos a vasút modernizálása is. Itt, a gyorsforgalmi út lehajtója mellett a legjobb helyen lesz a harminc hektáros állami ipari park, amelyből reményeink szerint minden soproni profitál.

Az új inkubátorházat a soproni önkormányzat és a Sopron Holding Zrt. együttműködésében, a magyar kormány támogatásával hozzák létre.

– Fontos elmondanunk, hogy 2015 márciusában Orbán Viktor miniszterelnök Sopron városával kötötte meg elsőként a Modern Városok szerződést – hangsúlyozta a helyszínen dr. Farkas Ciprián polgármester. – Ennek öt tartópillére van: az M85-ös megépítése, a belváros modernizálása, a Fertő-part fejlesztése, a Lövérek program, és az ipari park kialakítása. Most ez utóbbi megvalósítása is látványos szakaszához érkezett. Bízunk benne, hogy sok ma még határainkon túl dolgozó soproni is megtalálja itt a jövő alternatíváját. Az ipari park az embereknek a lehetőségek, a városnak pedig az adóbevételek miatt fontos.

Mint megtudtuk, az inkubátorház több mint 2500 négyzetméter alapterületű lesz, iroda- és műhelyszárnyból áll. Utóbbi vasbeton vázas csarnokban 16 darab 84–175 négyzetméteres műhelyegységet, öltözőket, vizes blokkokat alakítanak ki. A kétszintes irodaépületben 14 iroda, 1 előadóterem és 3 tárgyaló, valamint vizesblokkok, konyha és étkező is helyet kap. Az építési telken 90 parkolót, belső úthálózatot, kerékpártárolókat is kialakítanak, valamint ügyelnek az akadálymentesítésre is.

Az építkezés a földmunkákkal januárban kezdődött, a pontrendszerű alapokat most helyezik el a szakemberek, ezután következik a lemezalap betonozás és az előregyártott vasbeton szerkezet felállítása. A tervek szerint az inkubátorház jövő év tavaszára készül el. Azt remélik, hogy egy olyan ipari park jön létre a város délkeleti kapujában, amely képes a városba vonzani tőkeerős nagyvállalatokat, egyúttal pedig megfelelő környezetet biztosít a helyi vállalkozások, innovatív kkv-k fogadására, támogatására.

Az alapkőletétel résztvevői:
Az innovációs centrum alapkövét Barcza Attila országgyűlési képviselő, dr. Farkas Ciprián polgármester, dr. Simon István, valamint Csiszár Szabolcs alpolgármester, Khaut András, a kivitelezők a FÉSZ Zrt. igazgatóságának elnöke, illetve Kóbor Csaba, a STETTIN-HUNGARIA Magas- és Mélyépítőipari Kft. ügyvezetője tette le. A rendezvényen részt vett számos önkormányzati képviselő, intézményvezető is.


Kapcsolódó cikkek