A jó szakma felér egy diplomával

| Munkatársunktól

A szakmák délelőttje után csütörtökön pályaválasztási kiállítással folytatódott a diákoknak szóló programsorozat. A Liszt-központban tartott eseményen közel 1000 érdeklődő nézte meg a soproni iskolák mellett a környékbeli intézmények standjait.

17. alkalommal rendezték meg Sopronban az általános iskolások továbbtanulását, szakmaválasztását segítő pályaválasztási kiállítást. – Ez nemcsak a fiatalok ügye, ez mindenki közös ügye, mert a gazdaság fejlődésének a záloga, hogy a diákok szakmát tanuljanak – mondta a rendezvény megnyitóján a szervező Győr–Moson–Sopron Megyei Kormányhivatal kabinetvezetője. Horváth Lajos hozzátette: a szakképzés átalakításával a kormány azon dolgozik, hogy a szakemberhiányt orvosolja.  

– Nem szabad pazarolni az időt! Fontos, hogy a diákok jó döntést hozzanak, olyan szakmát válasszanak, amiben később sikeresek lesznek – tette hozzá dr. Farkas Ciprián városi tanácsnok.

A rendezvényen Horváth Vilmos, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara, valamint Károlyi Gyula, az ipartestület elnöke is a szakmatanulás fontosságát hangsúlyozta. Kuntár Csaba, a soproni szakképzési centrum szakmai főigazgató-helyettese pedig a képzési paletta sokszínűségéről is beszélt.

A kiállításon a szakképző iskolák mellett több munkáltató és egyéb szolgáltatást, információt nyújtó szervezet is standot állított fel. A népszerű, keresett szakmák mellett a hiányszakmákat is bemutatták, ugyanakkor az iskola utáni életről és az elhelyezkedési lehetőségekről is hallhattak a fiatalok. Érdekes színfolt volt az önismereti szoba, ahol kipróbálhatták az érdeklődők, hogy hogyan viselkednének egy állásinterjún – mindezt kamerával is rögzítették, a felvételt pedig elemezték. Az álláskeresőkről számokban: Októberben a pályakezdő álláskeresők száma megyénkben 177 fő, a soproni járás területén mindössze 27 fő volt. A keresett szakmák Sopron környékén jelenleg az ács, bádogos, hegesztő, csőszerelő, fémmegmunkáló, karosszéria-lakatos, CNC-gépkezelő, villamossági szerelő, targoncavezető, tehergépkocsi-vezető, festő és mázoló, pincér, szakács, hentes, cukrász, fodrász, bolti eladó, szociális gondozó, ápoló, dajka, társadalombiztosítási ügyintéző.

Teljes verzió