Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A jó szakma a siker titka
Sopronban négy iskolában, öt helyszínen ismerhették meg testközelből a különböző szakmákat az érdeklődő fiatalok. Fotó: Filep István

Február 15-ig lehet jelentkezni a szeptemberben induló képzésekre

A jó szakma a siker titka

| Elek Szilveszter | Városi hírek

Mintegy 80 programmal várták a Soproni Szakképzési Centrum iskolái az érdeklődőket múlt szerdán a szakmák délelőttjén. A megnyitót a Handler-technikumban tartották, ahol dr. Farkas Ciprián polgármester is üdvözölte a diákokat.

– Annyi kiváló szakma van, hogy nagyon nehéz közülük választani – mondta Gigler Bianka (jobb felső felvételünkön), aki pályaválasztás előtt álló diákként érkezett a Handler Nándor Technikumba a szakmák délelőttjére. – Sok közülük olyan új, hogy nem is ismerem azokat. Fontosnak tartottam, hogy eljöjjek erre a rendezvényre, mert így ízelítőt kaphatok.

Biankát a művészetek érdeklik elsősorban, vonzó számára a dekoratőri szakma, amelyről fontos ismereteket gyűjthetett a programon. Azonban az alapos választás jegyében a többi állomást is megnézte – jócskán volt mibe belekóstolnia, ugyanis a Soproni Szakképzési Centrum városunkban 4 iskolában, 5 helyszínen, összesen körülbelül 80 programmal várta az érdeklődőket. Ahogy azt a Soproni Téma előző számában is megírtuk (Irány a soproni szakképzés!, Soproni Téma, 2021. 11. 10.), Sopronban a Handler- és a Fáy-iskolában, a Vasvillában, valamint a vendéglátóban összesen 37 féle képzés érhető el.

A rendezvényt megnyitó beszédében dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere is a következetes döntés fontosságára hívta fel a nebulók és szüleik figyelmét. – Sok tehetséges fiatal van városunkban, akik kiváló szakmákat tanulhatnak a soproni intézményekben. A választás során a szüleik, tanáraik, valamint az ilyen rendezvények is rendkívül fontos segítséget tudnak nekik nyújtani – emelte ki a polgármester.

– A jó szakma kiválasztása nagyon nehéz, a döntés alapos utánajárást igényel – hívta fel a figyelmet Kuntár Csaba, a Soproni Szakképzési Centrum főigazgatója. – Ezen a programon a diákok bemehetnek a tanműhelyekbe, és kipróbálhatják a gyakorlatban is a kiszemelt szakmákat, előadásokat hallgathatnak meg azokkal kapcsolatban.

A 2022/23-as évben induló szakképzésekre február 15-ig lehet jelentkezni. Addig is az iskolák, valamint a szakképzési centrum honlapján minden információt megtalálnak az érdeklődők a képzésekről. 

Bemutatkoztak a rendőrök: Mit csinál egy bűnügyi technikus? Mi az a testpáncél, és mikor használják? Milyen egy előállító iroda? – A hivatásos szervezet munkájával kapcsolatos kérdéseikre kaptak választ a pályaválasztás előtt álló gyermekek múlt szerdán a Soproni Rendőrkapitányság pályaorientációs napján. A rendezvényen mintegy 200 diák vett részt.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek