Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A hivatás szeretete
A mai napig sem szakadt el a gyógyítástól dr. Fülöp István Fotó: Griechisch Tamás

Hétköznapi hős: dr. Fülöp István reumatológus

A hivatás szeretete

| P. Horváth László | Városi hírek

A napjainkban is derűs és aktív dr. Fülöp István gyémántdiplomás reumatológus főorvos mozgalmas szakmai pályát tudhat maga mögött. Sopronban ő alapította meg a reumatológia–fizikoterápiás részleget és a kórházi osztályt.

Dr. Fülöp István édesapja Kőröshegyen volt körorvos a múlt század harmincas éveiben, majd a család 1936-ban úgy döntött, hogy Sopronba költözik. – Fiatalkoromban sokszor láttam, ahogy édesapám dolgozik, számomra sem volt kérdés, hogy a gyógyítással szeretnék majd foglalkozni – mondta lapunknak dr. Fülöp István. – Amikor éppen nem volt asszisztense, akkor én segítettem neki. Ilyen előzmények után kezdtem meg tanulmányaimat a pécsi egyetemen. Innen azonban politikai okok miatt eltanácsoltak. Egy év kihagyás után a debreceni egyetemre kerültem, itt szereztem meg végül az orvosi diplomámat. Sopronba hazatérve jómagam is körzeti orvos lettem, a külvárosi Virágvölgy, valamint a téglagyár környéke tartozott hozzám.  

Néhány körorvoslásban eltöltött év után, 1965-ben alapította meg a rendelőintézetben a reumatológia–fizikoterápiás részleget. Dr. Fülöp Istvánt mindig hajtotta az új megismerése utáni vágy. Akkoriban tilos volt akupunktúrával foglalkozni, ennek ellenére kijárt – turistaként – a bécsi egyetemre tanulni. Az ott szerzett diplomát a ­Sorbonne Egyetem akkreditálta, így az okirat egész Európában érvényes volt. Mindennek akkor lett külön jelentősége, amikor 1986-ban valaki feljelentette őt, mert akupunktúrás kezeléseket adott. Eljárást azonban nem tudtak indítani ellene.

– Sok szép évet töltöttem el a rendelőintézetben, nagyon jó helyünk volt ott – emlékezett vissza a nyolcvankilenc éves főorvos. – Ilyen előzmények után kértek fel, hogy rendezzem be a kórházban, az 1994-ben átadott főépületben a reumatológia–fizikoterápia osztályt. Egészen az 1996-os nyugdíjazásomig voltam itt főorvos. A gyógyítástól azonban nehéz elszakadnia annak, aki egész életében ezzel foglalkozott. Ismerőseim, barátaim, családtagjaim számára manapság is adok tanácsokat, kezelem őket. A pályámon a hivatás szeretete adott nekem erőt, s az is, amikor láttam a gyógyult betegeim szemében a hálát. A gyermekeim nem követtek engem az orvosi hivatásban, de ők is a közjó érdekében dolgoznak.

Az ajánló: A gyémántdiplomás dr. Fülöp Istvánt Tóth Anna ajánlotta Hétköznapi hős rovatunkba. Mint lapunknak elmondta, a főorvos mindig alázattal fordult a betegekhez. Kereste a problémák kiváltó okait, és azokat gyógyította. Pályafutása példát mutat a jövő orvosai számára is.

Kapcsolódó cikkek