Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A helyiek ellenére?

Jegyzet

A helyiek ellenére?

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Tudom, nehéz elfogadni, ha valami megváltozik, ha valami késik, ha valamiből kevesebb jut, mint amennyit szeretnénk. Így vagyunk a Fertő tavi beruházással is, amelyről legutóbb a múlt heti számunkban írtunk.

 A többség persze érti és megérti, hogy a jelenlegi helyzetben felül kell vizsgálni a beruházásokat, s ha nem nemzetgazdasági vagy társadalmi szempontból halaszthatatlan projektről van szó, és még nem kezdődött el a kivitelezés, akkor nem elképzelhetetlen (sőt biztos), hogy átmenetileg felfüggesztik vagy törlik.

Sopron ebből a szempontból szerencsés helyzetben van, mert az igazán fontos beruházások már megvalósultak vagy éppen jó ütemben épülnek, mint például a múzeumnegyed, az Anger réti bölcsőde vagy az inkubátorház. De térjünk vissza a Fertő tavi beruházáshoz! Az első ütem, az infrastruktúra kiépítésének gyötrelmes munkája lassan befejeződik. Ezt a szakaszt nem érinti, érintette a felülvizsgálat, hiszen folyamatban lévő beruházásról van szó. A második ütem közbeszerzési pályázatát visszavonták ugyan, de ez nem jelenti azt, hogy hosszú évekig így is marad minden, hiszen Lázár János miniszter többször is kijelentette, hogy „torzó az országban nem maradhat”. Márpedig, ha nem épülnek fel a tervezett létesítmények, akkor bizony befejezetlen marad a beruházás, ráadásul rengeteg pénzt dobunk ki a semmiért. Ezért, no és persze, mert a Fertő tavi fejlesztés véleményem szerint nemzetgazdasági jelentőségű is, nem lehet kétséges, hogy folytatódik a program. A miniszter is hasonló szellemben írta meg levelét polgármesterünknek.

A kérdés, hogy a második ütem felülvizsgálata során a program mely elemei maradnak meg, s melyeket terveznek át vagy hagynak el. A Fertő tavi beruházás azonban meglátásom szerint megvalósul, s csak remélni lehet, hogy minél előbb sikerül előteremteni a szükséges összegeket.

Ebben a kérdésben most mindannyiunk megértésére és türelmére van szükség. Nem hallgathatunk a szirének hangjára, azokra, akik azt állítják/ hazudják, hogy a soproniak ellenére fejlesztik a Fertőt, és akik azt harsogják, hogy akár évtizedekig is befejezetlen marad a beruházás. Bizton állíthatom, hogy nem így lesz. Igen, ebben a helyzetben lehet próbálkozni politikai haszonszerzéssel, hiszen a magukat civilnek mondó néhány maroknyi emberre rátelepülnek az ellenzéki pártok (újra és újra szinte csak önmagukat hergelve), de szerencsére a soproniak náluk is bölcsebbek, így aztán esetről esetre megdől az a sajtóban bevett formula, miszerint „a helyiek tiltakozása ellenére…”.

Mindannyiunk érdeke (az ellenzéké is, legfeljebb letagadja), hogy a Fertő, megőrizve értékeit, minél előbb európai színvonalú szolgáltatásokat nyújtson. Hiszem, hogy ez így is lesz, mert ahogyan Lázár János írta: „terv nem vész el, csak átütemeződik”, a munka pedig folytatódik.

Kapcsolódó cikkek