Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A Győr felé vezető út története
A Győri út – Kőszegi út sarkán épült lakóházban már 1842-ben fogadót nyitottak. Fotó: Filep István

Sopronban járunk: A városkapu közelében volt a város egykori ló- és marhavásártere

A Győr felé vezető út története

| Munkatársunktól | Városi hírek

Tudja, hol van a Thurner Mihály utca? Vajon kiről nevezték el a Károly-magaslati utat? És ki volt István bíró? Sorozatunkban nevezetes soproni utcákon kalandozunk.

A Győri út nyomvonala régóta kivezető országútnak számított Győr irányába, körülötte szántóföldekkel és dűlőkkel. A közelben volt a város egykori ló- és marhavásártere. Boór Sámuel 1837-ben vásárolt telket a mai Győri út – Kőszegi út sarkán, és az itt épült lakóházban fogadót nyitott 1842-ben. Ez kezdetben Lánchíd, majd Palatinus/ Nádor szállodaként volt ismert. Több munkáscsoport is szervezett a fogadóban bált, és itt volt a Magyarországi Famunkás Szövetség helyi szervezetének egyleti helyisége is. 1918. november 2-án itt alakult meg az ideiglenes soproni munkástanács. A vendéglőhöz tekepálya is épült, ami a mai napig működik. 1908-tól 1950-ig id. és ifj. Keglovich József üzemeltette a kocsmát. 1950-től az Állami Gazdaság vette át a helyet, napjainkban a Szénatér étterem és söröző működik benne.

A Győri út – Semmelweis utca sarkán földszintes lakóház állt, melyben korábban fakereskedés működött. Ennek helyére az 1990-es évek elején többlakásos társasházat emeltek.

Az új városi kórház építését 1912-ben hagyták jóvá a Bergäcker dűlőn Wälder József városi főmérnök tervei szerint. Az építkezés 1915-ben befejeződött, de a hivatalos átadás csak a háború után történt meg. A Győri út elején 1927-ben négy kétemeletes, zárt sorú bérház épült elsősorban a kórház dolgozói részére. Az eredeti kórházegyüttesből az egykori belgyógyászati és sebészeti részleg maradt meg. 1992-ben a kórház kertjében ökumenikus kápolna épült Bárány András tervei alapján, két évvel később pedig új, korszerű diagnosztikai, majd műtéti tömb nyílt a régi épületek mögött. 2013 és 2015 között újabb diagnosztikai tömböt emeltek.

1994-ben a Csengery utca nyomvonalát módosították, hogy a Győri utat tehermentesítsék. Emiatt a Győri út 32., 34. és 36. számú házakat lebontották, később ezek helyére új ház épült. A két közterület a Győr–Sopron vasúti nyomvonal hídjánál csatlakozik egymáshoz.

A Győri út vasútvonalon túli részén volt a város délkeleti ipari területe. A közvágóhíd már a reformkorban fennállt. Utoljára 1980-ban építették át: a termelés a 2000-es évek elején szűnt meg, és az épületet is lebontották a főfalak kivételével. Évek óta gokartpálya működik itt. Az egykori vágóhíddal szemben 1828-ban létesült a Manninger-féle szappan- és szódagyár, melynek épületeiben később a Dózsa termelőszövetkezet irodáit és telephelyeit alakították ki. A Győri út végén, a Turnhardt majorban korábban téglagyár működött. Ezen a környéken volt az 1873-ban alapított soproni lóversenytér is, amely 1910 pünkösdvasárnapján repülőgép-bemutatónak is helyet adott, és az első világháború éveiig működött. Az út városból kivezető szakasza a 2000-es évek óta fokozatosan beépült új bevásárlóközpontokkal, ipari létesítményekkel és telephelyekkel.

A Győri út izgalmas történetét ifjabb Nemes András, a Soproni Múzeum munkatársa mesélte el.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek