Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A gyógyközpont új főigazgatója
Dr. Kulcsár Dániel, a Soproni Gyógyközpont megbízott főigazgatója Fotó: Griechisch Tamás

A gyógyközpont új főigazgatója

| Cziráki Viktória | Városi hírek

Február óta dr. Kulcsár Dániel a Soproni Gyógyközpont megbízott főigazgatója. Az új vezető céljairól és terveiről beszélt lapunknak adott interjújában.

– Egy kórház igazgatása hatalmas kihívás, mely teljes embert kíván. Önnek már van vezetői tapasztalata, ugyanakkor a szakmai feladatok alól nem vonta ki magát teljesen. Hogy áll az időbeosztással? 

– 10 éve dolgozom a Soproni Gyógyközpontban. Azt megelőzően osztályvezető voltam az egri kórházban, és az itteni urológiai osztályra is az osztályvezetői feladatok ellátására érkeztem. Egy éve dr. Korányi László akkori főigazgató felkért, hogy lássam el az orvosigazgatói feladatokat is. Dr. Korányi László időközben nyugdíjba ment, most az ő megüresedett helyére kerülve, megbízottként vállaltam el a főigazgatói teendőket. Úgy érzem, az orvosigazgatói tapasztalatok révén a mostani feladataimhoz szükséges rálátással bírok a kórház működéséhez. Ismerve a feladatot, az intézményt és a dolgozókat, igent mondtam. Osztályvezető főorvosi posztomról ugyan lemondtam, hiszen munkamennyiségben nem lenne megoldható a párhuzamosság, de továbbra is szorosan tartom az urológiai osztállyal a kapcsolatot, a megbeszéléseken részt veszek, szakmai kérdésekben konzultálok a kollégákkal, és a szerdai szakrendelést is folytatom. Bizonyos műtéti tevékenységeket is megtartottam, amit a főigazgatói munka mellett – szoros beosztással, de úgy érzem – meg tudok oldani.

– Minisztériumi szintű utasításoknak megfelelően sok változás történik az egészségügyben. Milyen prioritásokkal vág neki a főigazgatói tisztségnek?

– A kórház gördülékeny működtetése a fő feladatom. A kinevezésem utáni első időszak azzal telt, hogy egy olyan stratégiai koncepciót dolgozzak ki, amely tartalmazza a kórház működésében 2019-ben legfontosabb feladatokat. Ilyen feladatként tűztem ki a rehabilitációs ágyszámok további aktív működtetését, mely elsősorban betegellátási kötelezettség, hiszen a kardiológiai, illetve mozgásszervi rehabilitáció országos felvevőterületet is jelent a kórháznak. Emellett fontos szerepet kap az egynapos sebészet elindult pályázatának folytatása is, melynek kidolgozásában már mint orvosigazgató és urológiai osztályvezető részt vettem. Ezen kívül 2019-et tartom azon időszaknak, amikor az egynapos sebészet kormányzati utasításnak megfelelően osztállyá alakul. Szintén minisztériumi prioritás a sürgősségi betegellátás törvényi megfeleltetése, januártól miniszteri rendelet szerint a sürgősségi osztályoknak szigorú feltételekkel kell működniük. Hangsúlyt kap a betegcentrikusság, a lehető legkevesebb várakozás, a betegirányítás minél hatékonyabb és gyorsabb kivitelezése. Prioritás továbbá az infektológiai helyzet kérdése, mely országosan is nagy feladat elé állította az intézményeket. A kórházakban kialakítandó infekciókontroll-bizottság működtetéséért a főigazgató egy személyben felelős.

– Hogy képzeli el a szakmai együttműködést a kollégákkal?

– Vezetési stratégiám lényege, hogy lehetőségeim szerint minél szélesebb körben hallgassam meg a döntéshozatal előtt az érintetteket. Az osztályvezetői főorvosi karral már történtek egyeztetések, a főorvosi értekezleteket szeretném havi gyakorisággal rendszeressé tenni, és főigazgatói kabinetet indítok, amelyen a menedzsmenttel a heti feladatok és program kidolgozása történik. Az intézmény működésében elengedhetetlen az ápolási szakma tevékenysége, havi rendszerességgel főnővéri értekezletre kerül sor, és Ápolási Tanács is működik, mindkettő Farkas Andrea ápolási igazgató vezetésével. Újra szeretném indítani továbbá a korábban jól működő, de az utóbbi időben szünetelő orvosszakmai kabinetet, melyben valamennyi szakterület – a diagnosztika, a manuális, a belgyógyászati, a rehabilitáció, a gyógyszerellátásért felelős szakterületek – egy-egy főorvosa képviselteti magát.

Kapcsolódó cikkek