Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A felújítás 3. üteme
A Szent Orsolya-iskola felújításának harmadik ütemében a régi iskolaépület újul meg, kialakítanak egy nagy aulát, valamint egy sportközpontot: tornatermet öltözőkkel Fotók: Griechisch Tamás

Dr. Veres András: Az Orsolya-iskola méltó a városhoz

A felújítás 3. üteme

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Két év múlva zárulhat az Orsolya-iskola teljes körű felújítása. A jelenleg már tartó 3. ütemről sajtótájékoztatón számolt be dr. Veres András püspök, dr. Kovács András, az intézmény igazgatója és dr. Farkas Ciprián polgármester.

– A Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium nem csupán Sopron, hanem a térség legnagyobb oktatási intézménye csaknem 1100 diákkal – mondotta a sajtótájékoztatón dr. Kovács András igazgató. – Az intézmény falai között 1747-től folyamatosan oktatnak, nevelnek. A rendszerváltást követően előbb újra az orsolyita rend, majd a Győri Egyházmegye lett a fenntartó.

A nagy felújítási munkálatok 2014-ben kezdődtek a harmadik szint felhúzásával, majd korszerűsítették az iskola villamos- és energetikai rendszerét, nyílászárókat cseréltek. A már elkezdődött harmadik és egyben utolsó ütemben a régi iskolaépület újul meg teljesen, és kialakítanak egy nagy aulát, valamint egy újabb tornatermet, a szükséges kiegészítő helyiségekkel. A teljes felújítás érinti a Széchenyi téri épületszárnyat is: kibővül az ebédlő, a dísztermet színházteremmé alakítják a hozzá tartozó technikával együtt, s az épületegyüttes portái is korszerűsödnek. Az építkezés idejére a 12 alsó tagozatos osztály átköltözött az egyetem Deák téri épületébe. Megtudtuk, a felújítás folytatását a kormány támogatása tette lehetővé. A 2014 óta tartó felújítás teljes összege 2,5 milliárd forint. A munkálatokkal 2022-re, az iskola fennállásának 275. évfordulójára végeznek. A felújítás tervezője Józsa Dávid építészmérnök.

Dr. Veres András, a Győri Egyházmegye főpásztora, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a fenntartó egyházmegye nevében kiemelte, az intézményben megtérül a szellemi és anyagi támogatás, hiszen a közvetített értékek nemcsak a gyerekek, hanem a családok életében is visszatükröződnek. – Nem mindegy – hangsúlyozta –, hogy milyen körülmények között tanulnak, élnek a fiatalok. Az iskola felújításáért összefogott a kormány, a város és az egyházmegye. Ez az összefogás – amelyért köszönet jár – egy olyan intézményért történt, amely méltó keretet ad az itteni munkához, méltó a gyerekekhez és méltó a városhoz.

Dr. Farkas Ciprián arról is szólt, hogy mit jelent Sopronnak és térségének az iskola, ahol minőségi az oktatás, amely nem véletlenül népszerű a soproniak körében. Köszönetet mondott a kormánynak és az egyházmegyének, hiszen – mint hangsúlyozta –, Sopronban is a gyermek az első. Ez a fejlesztés pedig elsősorban a gyermekek tanulását teszi könnyebbé. Az építkezés idejére türelmet és megértést kért a gyerekektől, a pedagógusoktól és elsősorban a szülőktől. A polgármester kitért arra is, hogy az iskola teljes körű felújítása is része annak a programnak, amelynek révén olyan beruházások valósulnak meg (például M85, új uszoda), amelyek még jobbá teszik a soproniak életét.

– Nem mindegy, hogy milyen körülmények között tanulnak, élnek a fiatalok – mondta dr. Veres András püspök

Kapcsolódó cikkek