A diktatúrák igazi arca

| Pluzsik Tamás

Koszorúzással, csendes főhajtással és a Liszt-központban előadással emlékeztek Sopron polgárai, valamint a város vezetői a kommunista diktatúra áldozataira.

Vasárnap délelőtt a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön falán lévő GULAG emléktáblát megkoszorúzta dr. Fodor Tamás polgármester, dr. Simon István alpolgármester és Barcza Attila városi tanácsnok. A megemlékezés a Szent Mihály-temetőben folytatódott, ahol a Tanácsköztársaság alatt a Fennesz Rezsővel együtt kivégzett Szántó Róbert síremlékét koszorúzta meg a város és számos közintézmény vezetője, valamint a család nevében Vörös Balázs és Vörös Ákos.

– Kötelességünk megismertetni a kommunista diktatúrák igazi arcát, van még mit tennünk az áldozatok felkutatásában, a korszak történelmének feldolgozásában. Soha semmi nem késő, amikor áldozatokról van szó – fogalmazott köszöntő beszédében dr. Fodor Tamás polgármester a Liszt-központban rendezett megemlékezésen. Ugyanitt Barcza Attila beszédében kiemelte: a kommunista diktatúrák áldozatainak számát világviszonylatban százmillióra becsülik.

– Ennyien veszítették életüket éhínségben, kényszermunkatáborban vagy a kegyetlen kivégzések során. Fel kell tennünk a kérdést, mi az a tanúságtétel, mi az a hihetetlen erő, ami nagyszüleinknek, szüleinknek, egyházainknak, a polgári nemzeti közösségeinknek lehetővé tette a túlélést ebben a szörnyű rendszerben.A megemlékezés, melyen részt vettek az 1956-os forradalom tevékeny résztvevői, illetve azok hozzátartozói is, a MEFESZ (Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége) egykori elnöke, Soós Viktor Attila történész rendkívül alapos, tényfeltáró előadásával zárult.

Az eseményen mutatták be Bank Barbara: Sopron 1956 – Sopron város eseményei a forradalom és a szabadságharc alatt című könyvét is, amely a Soproni Levéltár kiadványa.

Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozata értelmében minden év február 25-én a kommunizmus áldozataira emlékezünk, ugyanis 1947-ben ezen a napon Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a megszálló szovjet katonai hatóságok letartóztatták, és a Szovjetunióba hurcolták, ahol nyolc évet töltött fogságban.

Teljes verzió