Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A csalogány éneke
A családokat Bősze Ádám kalauzolta egy interaktív koncerten Beethoven világába. Fotó: Filep István

Középpontban Beethoven: Zenés családi napot tartottak

A csalogány éneke

| Huszár Judit | Városi hírek

Komolyzene a reggeli kakaó mellé, a kora délutáni kávéhoz és az est lezárásaként is – vasárnap Beethoven és a Soproni Szimfonikusok játszották a főszerepet a Liszt-központban. Az első egész napos komolyzenei program nagyon népszerű volt.

Mosolygó, nyüzsgő gyerekek ültek a puffokon karnyújtásnyi távolságban a hangszeres művészektől – a Liszt-központ Munkácsy-termében kezdődött a komolyzenei nap programja. A családokat Bősze Ádám kalauzolta egy kötetlen, interaktív koncerten Beethoven világába. Azt is megismerték a résztvevők, hogy hogyan énekel a csalogány, és milyen választ ad rá a kakukk, de az érkező vihar ereje is lenyűgözte őket. A program délután a Beethoven árnyékában című film vetítésével folytatódott. Az alkotás különlegessége, hogy 2006-ban városunkban forgatták, a főszereplője pedig Ed Harris és Diane Kruger volt.


– Az esti koncertre már nagyon régóta készültünk, Beethoven 6. (Pastorale) szimfóniáját adta elő a zenekar, valamint Mozart-műveket – mondta lapunknak ­Kóczán Péter, a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője, aki ezen a napon vezényelte is az együttest. – A pandémia óta ugyan már játszottunk a közönségnek, de azok mind szabadtéri rendezvények voltak. Hosszú idő után ez volt az első önálló, koncerttermi hangversenyünk. Nagyon örülünk, hogy sokan elfogadták a meghívásunkat, és telt ház előtt muzsikálhattunk, ez mindig fantasztikus élmény.


Az est érdekessége volt, hogy szólistaként egy fiatal pannonhalmi tehetség, Kiss-Szabó Viktória is bemutatkozott Sopronban, illetve Takács Jenő soproni kötődésű zeneszerző műveiből is válogattak.


– Ludwig van Beethovenről köztudott volt, hogy mindig nagyon figyelte az aktuálpolitikai eseményeket, azokra reagált – folytatta ­Kóczán Péter. – Az általunk is játszott hatodik szimfóniában azt fogalmazta meg, hogy mindannyian a Teremtő kezében vagyunk, a végső szót ő mondja ki. Ez a mai háborús helyzetben fontos üzenet lehet nekünk…

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek