Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A családok védelméért
– Az átlagfogyasztásig minden család rezsivédelemben részesül, az üzemanyag- és élelmiszerár-stop a mindennapi megélhetést segíti, a kamatstop és a gyármentő program pedig a kis és nagyobb cégeket – hangsúlyozta a soproni lakossági fórumon Kocsis Máté. Fotó: Filep István

Kocsis Máté: Mondjunk nemet a szankciós politikára!

A családok védelméért

| Horváth Ferenc | Városi hírek

– A kormány a jelenlegi helyzetben is védi a családokat, és mindent megtesz a munkahelyek megőrzéséért – jelentette ki Sopronban Kocsis Máté, a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője.

Napjaink égető kérdéseinek megbeszélése érdekében Sopronban a múlt hét szerdáján tartott lakossági fórumot Kocsis Máté. A „Mondjunk nemet a szankciókra” címmel meghirdetett találkozón a frakcióvezető átfogó képet festett a jelenlegi helyzetről, az orosz–ukrán háborúról, az energiaárak emelkedésének okairól és az ezek következtében kialakult inflációról.


Elhangzott, az energiaárak azt követően emelkedtek látványosan, amikor az Európai Bizottság először csak lebegtette, majd kiterjesztette a szankciókat az energiahordozókra is. Kocsis Máté emlékeztetett, Brüsszel becsapta az embereket, amikor a megállapodások ellenére bevezette a szankciókat az orosz gázra és olajra, amikor azt mondták, hogy ez segít a háború befejezésében, és hogy a szankciók hatását nem érzik meg az uniós országok. Nos, egy ígéret sem valósult meg. Az oroszok a háború első négy hónapjában 160 milliárd euró bevételre tettek szert az energiahordozók exportjából, a háború folytatódik, az Európai Unió országaiban viszont energiahiány van (kivéve Magyarországon), a gazdaság teljesítménye visszaesett, az infláció viszont nőtt.


A szankciók tehát nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Kocsis Máté elítélte az agressziót, az energiára vonatkozó szankciók részbeni visszavonását, illetve átalakítását követelte. Nem véletlenül, ugyanis az infláció minden magyar családot és vállalkozást érint. A kormány – mint mondotta – a jelenlegi helyzetben is védi a családokat, segíti a vállalkozásokat. Az átlagfogyasztásig minden család rezsivédelemben részesül, az üzemanyag- és élelmiszerárstop a mindennapi megélhetést segíti, a kamatstop és a gyármentő program pedig a kis és nagyobb cégeket.


A frakcióvezető kiemelte, az Európai Bizottság nem söpörheti le több millió ember véleményét, fontos, hogy a kormány a magyar emberek támogatásával védhesse Brüsszelben az érdekeinket. Ezért most mindennél nagyobb jelentősége van annak, hogy minél többen kitöltsük a konzultációs kérdőívet.

A lakossági fórum előtt sajtótájékoztatót tartott Kocsis Máté, amelyen jelen volt Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője és dr. Farkas Ciprián. A polgármester kiemelte, a soproni közgyűlés (kivéve a baloldali képviselőket) is támogatta Szita Károly (a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke) levelében foglaltakat, amelyben arra kéri az Európai Bizottság elnökét, hogy változtassanak a szankciós politikán, mert az önkormányzatokat is súlyosan érinti az elhibázott brüsszeli politika. 

A kormány úgy döntött, hogy a friss tojásra és az étkezési burgonyára is kiterjeszti az árstopot az év végéig – jelentette be Gulyás Gergely a múlt szerdai Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta: az intézkedés az M-es méretű tojásra és a kései burgonyára vonatkozik, a 2022. szeptember 30-án alkalmazott árat rögzítik. Arról is döntött a kormány, hogy a rendszerhasználati díj nem emelkedhet a lakossági fogyasztók számára a jövő évben sem, hogy ez ne jelentsen megfizethetetlen terhet az ipar számára, extraprofitadót vetnek ki a kiegyenlítő szolgáltatást nyújtó erőművekre. 

Kapcsolódó cikkek