Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A családok érdekében
Petrekovich-Perjés Borbála és Barcza Attila a családokról szóló nemzeti konzultáció kérdéseit beszéli meg. A többgyermekes édesanya szerint is nagyon fontos, hogy minél többen töltsék ki a ké

Barcza Attila: Új fejezetet nyithat a nemzeti konzultáció

A családok érdekében

| Horváth Ferenc | Városi hírek

– Fiatalként büszke vagyok arra, hogy olyan időszakban képviselhetem a Parlamentben a soproniakat, amikor a kormány politikájának a középpontjában a családok állnak – jelentette ki Barcza Attila, Sopron és környéke országgyűlési képviselője.

– 2018 a családok éve – emlékeztetett Barcza Attila a Soproni Témának adott interjúban. – Nem véletlenül, hiszen a kormány politikájának középpontjában a családok állnak. Az elmúlt években jelentős családtámogatási intézkedések születtek, olyanok, amelyek megkönnyítik, tervezhetővé teszik a gyermekek vállalását, és amelyek hitelesítik a kormány családokról és a családok szerepéről vallott nézetrendszerét. Mindez nem véletlen, mert a népességfogyás megállítása mindannyiunk érdeke, és a jövőnk függ attól, hogy sikerül-e a születések számának növelése. Magyarország ezt az utat választotta, szemben például a migránsok letelepítésével, amelyet az ellenzék szorgalmaz.

– Mielőtt erről bővebben beszélnénk, kérem, idézzük fel, hogy milyen – fent említett – támogatásokat biztosít a kormány a családoknak!

– A teljesség igénye és a részletek nélkül a legfontosabbak: a CSOK (családok otthonteremtési kedvezménye), amely 3 gyermek esetén 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújt az otthonteremtéshez. Ezt az alapot egészítette ki a kormány a családok évében azzal, hogy három gyermek esetén 15 millió forint kedvezményes kamatozású hitelt is felvehetnek a fiatalok, a kétgyermekesek pedig 10 millió forint ilyen kölcsönre jogosultak. De ebbe a körbe tartozik például a családi adókedvezmény, a gyed, a gyed extra és a diákhitellel kapcsolatos kedvezmények is.

– A kiszivárgott hírek szerint újabb családtámogatási lépésekre készül a kormány. Ezt bizonyítja a legújabb Nemzeti Konzultáció is.

– Magyarország kormánya folytatja azt a demokratikus gyakorlatot, hogy fontos kérdésekben kikéri az emberek véleményét. Ilyen a családok támogatása és védelme is. Ezzel a konzultációval zárul a családok éve, egyben újabb fejezetet nyitva a családtámogatások rendszerében.

– A konzultáció kérdőíveit már megkapták a háztartások, és interneten is kitölthető. Ön melyik kérdést emelné ki a 10 közül?

– Úgy gondolom, mindegyik problémakör rendkívül fontos. Az alapkérdés, hogy a népességfogyást bevándorlással vagy családtámogatással próbáljuk megállítani, meghatározza a több kérdést is. Hiszem, hogy az emberek döntő többsége a családok, a fiatalok támogatása mellé áll. Nem szeretnék az összes kérdésről szólni, de meggyőződésem, hogy nagyon fontos a főállású anyaság esetleges bevezetése négy gyermek vállalása esetén, és az is, hogy a fiatalok hosszú távra tervezhessenek. Ennek egyik záloga, hogy a családtámogatások költségvetést érintő részei kétharmados védelmet élvezzenek, tehát csak kétharmados törvénnyel lehessen azokat megváltoztatni.

– A konzultációt – és így áttételesen a családtámogatási rendszert és annak kibővítését is – bírálta az ellenzék.

– Ez nem új, hiszen nyíltan bevándorláspártiak, és ebből következik, hogy számukra nem a magyar családok, a gyermekvállalás támogatása a fontos. Ennek kirívó bizonyítéka volt, amikor a parlamentben az egyik szocialista képviselőnő széttépte a konzultációs ívet. Őszintén hiszem, hogy ezzel nem a kormányt sértette meg, hanem az embereket, a családokat, a fiatal házasokat. Mi más úton járunk. Ezért is vagyok büszke arra, hogy olyan időszakban képviselhetem a parlamentben a soproniakat, amikor a kormány politikájának a középpontjában a családok állnak, segítve őket számos érdemi intézkedéssel.

Kapcsolódó cikkek