Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A cél a befogadás
Horváth László, a kapuvári, Németh Marica Bernadett, a bágyogszováti iskola igazgatója, Marek János tankerületi igazgató és Horváth Lászlóné, a soproni Kozmutza EGYMI intézményvezetője a közo

Minden tizedik iskolás gyerek sajátos nevelési igényű

A cél a befogadás

| Munkatársunktól | Városi hírek

A tervek szerint szep­­tembertől már működik az a speciális óvodai csoport a Kozmutza-iskolában, ahol súlyosan autista gyermekekkel foglalkoznak majd. Ennek megvalósításáról is egyeztettek a közoktatási kerekasztal-beszélgetés szereplői.

z előzetes számítások szerint körülbelül 930 elsős ül szep­­tem­­berben iskolapadba a soproni járásban. A beiratkozásokat múlt hét végén tartották, de a létszámok egészen nyár végéig módosulhatnak (például költözés miatt). A soproni járásban az utóbbi években nem csökkent az állami fenntartású iskolákba járók száma, idén 6842 tanulójuk van. Megdöbbentő adat, hogy minden tizedik gyerek sa­­­já­­tos nevelési igényű (SNI-s).

– Nem egyszerű integrációra törekszünk az intézményeinkben, hanem befogadó szemlélettel akarjuk nevelni–oktatni a ránk bízott diákokat. A feladatunk tehát a befogadás – hangsúlyozta Marek János. A Sopro­­ni Tanke­­rü­­leti Központ igazgatója a közelmúltban hívta össze egy kerekasztal-beszélgetésre a szakma és a sajtó képviselőit. A rendezvényen részt vett a ka­­puvári, a bágyogszováti, valamint a Kozmutza-iskola igazgatója is. A megbeszélésen elhangzott: valamennyi soproni, illetve vidéki iskolának fel kell készülni az SNI-s diákok fogadására, ehhez a tankerület mindenfajta szakmai segítséget biztosít. Az utazótanári szolgálattal, gyógypedagógusok alkalmazásával igyekeznek zökkenőmentesebbé tenni a gyerekek beilleszkedését, ugyanakkor fontos feladat a közösség érzékenyítése is.

A soproni tankerület iskoláiban ebben a tanévben 45 autista diák tanul, közülük 17-en (enyhe autisták) többségi iskolába járnak, a szakemberek véleménye szerint ugyanis az integrációjuk megoldható. Fontos viszont, hogy minél fiatalabb korban megkezdődjön a fejlesztésük, ezért is indítanak szeptembertől egy új óvodai csoportot a Koz­­mutza EGYMI-ben. – Súlyosan autista gyermekeket fogadunk majd, a csoport maximális létszáma 10 fő lesz – mondta Horváth Lászlóné, az intézmény ve­­zetője. – A helyiség átalakításhoz, berendezéséhez szükséges költségeket, mintegy 5 millió forintot a Soproni Tankerületi Központ fedezte. Nemcsak a tárgyi feltételek adottak, délelőtt és délután is két–két szakember fog itt foglalkozni a kisgyerekekkel, akik egyéni fejlesztésen is részt vesznek majd.

A Kozmutza mellett tovább mű­­ködik majd a középsúlyos autista gyerekeket fogadó Ka­­tica csoport a Kőszegi úti óvodában, az enyhe autisztikus tüneteket mutató kicsiket pedig elosztják a többi intézmény között. A szakemberek szerint így mindenki az állapotának leginkább megfelelő fejlesztéshez jut hozzá.

SNI

Sajátos nevelési igényű gyermek az, aki a szakértői és rehabilitációs bizottság szakvéleménye alapján testi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos, autista, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos. SNI-snek tartják a pszichés fejlődés zavarai miatt a nevelési, tanulási folyamatban tartósan és súlyosan akadályozott (például dyslexiás, dysgraphiás, dyscalculiás, mutista, kóros hyperkinetikus vagy kóros aktivitászavaros) gyermekeket.

Kapcsolódó cikkek