Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A biztonságunk az első
– Hazánk az európai uniós és NATO szövetségeseivel együtt elítéli Oroszország katonai fellépését, de a háborúban való részvétel nem megoldás – nyilatkozta lapunknak Georg Spöttle.

„Minden segítséget és támogatást megadunk a rászorulóknak”

A biztonságunk az első

| Horváth Ferenc | Városi hírek

– Az orosz–ukrán háború befejezésének időpontja megjósolhatatlan – jelentette ki a Soproni Témának Georg Spöttle. A biztonságpolitikai szakértő, a Nézőpont Intézet elemzője arról is beszélt, hogy Magyarország célja a béke elérése, és hogy hazánk kimaradjon ebből a háborúból.

Soproni lakossági fórumon elemezte az orosz–ukrán háború magyarországi hatásait Georg Spöttle, aki kitért arra is, hogy a világ veszélyessé vált.

– A koronavírus-válsággal együtt a világ is megváltozott – jelentette ki Georg Spöttle. Egyszerre kell küzdenünk a járvány, a szomszédban dúló háború, az illegális migráció és sokszor a brüsszeli bürokraták ellen is. Fontos azonban leszögezni, hogy Magyarország a külső nehézségek ellenére is erősödik. Az igazi veszélyt az jelentheti, ha megint a baloldal jut hatalomra, mert akkor mindent, amit elértünk, romba döntenek.

– Az országban nem kis döbbenetet okozott Márki-Zay Péter kijelentése, miszerint magyar katonákat és fegyvereket küldene Ukrajnába. Ez mit jelentene hazánkra nézve?

– Magyarországnak ebből a katonai konfliktusból ki kell maradnia! Hazánk az európai uniós és NATO szövetségeseivel együtt elítéli Oroszország katonai fellépését, de a háborúban való részvétel nem megoldás. A mi érdekünk, hogy kimaradjunk a háborúból, a fegyveres összetűzésekből. Felelőtlenségnek tartjuk és elítéljük a baloldal álláspontját, hogy Magyarország katonákat és fegyvereket küldjön Ukrajna területére. Ez belesodorna minket a háborúba, és ezt nem engedhetjük meg. Történelmünkből jól ismerjük a háborúk következményeit. Ebben a helyzetben a magyar emberek biztonsága az első.

– Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje egy német lapnak adott interjúban kifejtette, hogy „Magyarországnak csatlakoznia kell minden, Oroszország elleni szankcióhoz, még akkor is, ha ellenkezik gazdasági érdekeinkkel”.

– Ismert, Magyarország megszavazta az eddig Oroszország ellenes uniós szankciókat, de nem fogadhatjuk el a baloldal és Márki-Zay azon javaslatát, hogy zárjuk el a gázcsapokat, mert ez a magyar emberek érdeke ellen való, veszélybe sodorná a rezsicsökkentést, és súlyos hatással lenne gazdaságunkra. Orbán Viktor miniszterelnök világosan elmagyarázta itthon és a múlt heti uniós csúcson is, hogy erről szó sem lehet, hiszen gázimportunk 85 százalékét teszi ki az orosz szállítás, és magyar háztartások nyolcvanöt százaléka is gázt használ.

– Magyarország a történelem jó oldalára állt – mondotta a helyzetet elemezve és a látottakra alapozva az Európai Bizottság alelnöke, amikor a közelmúltban hazánkban járt.

– Mi, magyarok már számtalanszor bebizonyítottuk, hogy a bajban összefogunk. Így teszünk most is, amikor tíz- és százezrek menekülnek Ukrajnából. Minden lehetséges segítséget és támogatást megadunk a rászorulóknak. A kormány koordinálásával és támogatásával összefogtak a civil szervezetek, a különböző intézmények, a kisebb-nagyobb közösségek és a magánemberek, hogy segítsék a háború elől menekülőket, legyenek azok bármilyen állampolgárok. Ezt a példaértékű összefogást és szervezettséget látva mondotta az idézett mondatot az Európai Bizottság alelnöke.

– Ön mit gondol, mikorra fejeződhet be a háború?

– Ez az időpont megjósolhatatlan. Eddig a béketárgyalások sem hoztak érdemi eredményt. Egyelőre mindegyik fél ragaszkodik az álláspontjához, de ez persze gyorsan megváltozhat közös akarat esetén. Mindenkinek az lenne az érdeke, hogy békével zárják le a fegyveres harcokat, mert nemcsak Ukrajna és Oroszország szenvedi meg a háborút, hanem Európa is.

Kapcsolódó cikkek