Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A biztonságos közlekedésért
Fotó: Griechisch Tamás

A biztonságos közlekedésért

| P. Horváth László | Városi hírek

Az önkormányzat koordinálásával rendőrök, polgárőrök, közterület-felügyelők és önkéntesek segítik a csúcsforgalomban az iskolák környékén és a Pozsonyi úti körforgalomnál a közlekedést.

Felbolydul hétköznap reggelente Sopron – a szülők viszik a gyermekeiket iskolába, óvodába, majd sietnek a munkahelyükre. Mindez azt is jelenti, hogy ebben az időszakban még intenzívebb a gépjárműforgalom a város utcáin, illetve az oktatási intézmények környékén. Az önkormányzat koordinálásával a rendőrség mellett a nyugdíjas rendőrök, polgárőrök, közterület felügyelők reggelente a város több pontján irányítják a forgalmat, illetve segítik a gyalogosokat. A rendőrség irányítja a forgalmat például Pozsonyi úti körforgalomnál, de jelen vannak a Széchenyi téren is, ahogy a Hunyadi-iskola, valamint a Gárdonyi környékén is találkozhatnak velük a szülők és a diákok. A Fenyő téri iskolánál az önkormányzat a tanév kezdete előtt egybenyitotta a korábban sövénnyel elválasztott két parkolót, így autóval már körbe lehet járni az épületet, s nem kell megfordulniuk. A Bánfalvi úti zebránál az átkelést pedig a nyugdíjas rendőregyesület tagjai segítik. 

A megkérdezett soproniak egybehangzóan állítják: helyesen döntött az önkormányzat, hogy fellépett a biztonságos közlekedés érdekében.

Madarászné Zügn Anita bízik benne, hogy biztonságosabb lesz a közlekedés az iskolák, óvodák környékén. – Sokan csak egy pillanatra állnak meg, pont addig, amíg a gyermekük kiszáll az autóból, és beszalad az iskolába. Ilyenkor jó, ha van, aki figyel rájuk.


– Hétköznapokon reggel nyolc óra előtt kerékpárral nem is indulok útnak, olyan nagy a forgalom – mondta a Kossuth Lajos utcában élő Végerbauer Péterné. – Jó dolog, hogy a rendőrök, polgárőrök vigyáznak a diákokra. A gyerekek már csak olyanok, hogy szeretnek lótni-futni, a figyelmük megoszlik, és nem biztos, hogy észreveszik a körülöttük lévő környezetet. Mindent összevetve, dicséretes az önkormányzat intézkedése.


Bodnár András azon a véleményen van, hogy ha így lehet megoldani a felmerült problémát, akkor a jövőben is ezt kell alkalmazni, esetleg kibővíteni. – Sok jármű közlekedik nap mint nap a városban, a torlódások elkerüléséért a szülők is tehetnek – tette hozzá. – Választhatjuk például a tömegközlekedést, a kerékpárt vagy az elektromos rollert is. Az autózási, parkolási gondokra adhat enyhítést a parkolóház és az új P+R parkoló megépítése.


Kapcsolódó cikkek