Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A bajba jutottak segítői
Sterlik Krisztina (j) 25 éve dolgozik ápolóként Fotó: Griechisch Tamás

A bajba jutottak segítői

| Cziráki Viktória | Városi hírek

Május 12-én tartják világszerte az ápolók nemzetközi napját annak emlékére, hogy 1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale, a nővérképzés kiemelkedő alakja.

– A gimnáziumi években még nem fogalmazódott meg bennem, hogy az egészségügyi pályát válasszam, de az érettségi után lehetőséget kaptam, hogy ebben az irányban tanuljak tovább – emlékezik vissza Sterlik Krisztina, a Soproni Gyógyközpont Szülészet–Nőgyógyászati Osztályának vezető ápolója, aki immár 25 éve dolgozik ebben a hivatásban. Mint mondja, soha nem gondolkozott el komolyan a szakmaváltáson. – Tanulmányaim során a gyakorlati időszakban az ápolás minden területére betekintést nyertem. Az, hogy a szakterületek közül a szülészetet választottam, már egy tudatosabb döntés volt, ugyanis a gyakorlatok során ez tetszett meg legjobban. Úgy vélem, ez a kórház „legboldogabb” részlege.  

Az ápolók szerepe megkérdőjelezhetetlen az egészségügyben. – Az ápolás egyidős az emberiséggel, mindig volt és mindig lesz, függetlenül attól hogy a Föld melyik pontján és milyen kultúrában élünk. Feladatunk, hogy a bajba jutott emberen segítsünk – tette hozzá a vezető ápoló. – Ennek nem szabad változnia. Ahogy annak sem, hogy szakmailag felkészültek legyünk. A felgyorsult világ az egészségügyre is kihat, fejlődik a technika, nekünk is lépést kell tartani vele, képzéseken részt venni, ami folyamatos kihívást jelent. Ugyanakkor nemcsak szakmailag, de emberileg is helyt kell állnunk. Florence Nightingale-től, az ápolóképzés reformjának elindítójától származik az idézet, mely hűen mutatja be a szakmánkat: Az ápolónő munkája háromszoros érdeklődést kíván, szellemi érdeklődést az eset iránt, szívbeli érdeklődést a beteg iránt és szakmai érdeklődést a gyakorlati munka technikája iránt.

Kapcsolódó cikkek