Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
82 éves a Károly-kilátó
Napsütéses idő várta a nyolcvankettedik születésnapi ünnepségen a megjelenteket Fotó: Németh Péter

82 éves a Károly-kilátó

| P. Horváth László | Városi hírek

Kürtzenével és ünnepi beszédekkel emlékeztek meg a Károly-magaslati kilátó nyolcvankettedik születésnapjáról az elmúlt hétvégén.

Ragyogó, napsütéses idő várta a Soproni Parkerdő szívében, a Károly-magaslaton megjelenteket, hogy megemlékezzenek a kilátó 82. születésnapjáról. A Soproni Lövér Vadászkürtös Egyesület a toronyból fúvószenével hívogatta az érdeklődőket. Az eseményen a megjelent túrázók mellett részt vett dr. Simon István alpolgármester és dr. Farkas Ciprián önkormányzati képviselő, tanácsnok is.

A megemlékezést dr. Józan Tibor, a városszépítő egyesület elnöke nyitotta meg. Beszédében felidézte a kilátó történetének főbb állomásait. Kitért arra is, hogy jövőre lesz százötven éves az egyesület, s ennek főbb mozzanatait személyeken keresztül mutatta be.

– A városszépítő egyesületet a gázgyáros–borász Flandorffer Ignác alapította – mondta dr. Józan Tibor. – Printz Ferenc a sétautak kialakításának szorgalmazója volt. A legendás elnök, Heimler Károly negyven éven át vezette az egyesületet. S meg kell említeni Kubinszky Mihályt is, aki mindig a soproniak, a város érdekeit szolgálta.

Az ünnepi beszédek folytatásában Köveskuti Zoltán, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. (TAEG Zrt.) hegyvidéki területének erdőgondnoka hangsúlyozta, a fakitermelés, az erdőművelés nem öncélú. A fa értékesítéséből befolyt pénzből évente százmillió forintos nagyságrendű összeget fordít a TAEG Zrt. a parkerdő fenntartására.

– Az 1869-ben életre hívott Soproni Városszépítő Egyesület – a parkerdő gondolatának kiteljesedésében és a turistaforgalom megnövelésében – sokat köszönhet Romwalter Károlynak – ezt már dr. Andrássy Pétertől, Sopron díszpolgárától tudhatta meg a közönség. – A kőszegi nyomdász és lapkiadó, aki az őt befogadó, jóra nevelő család egyetlen leányát vette feleségül, 1876-ban fiával ácsoltatott itt egy kilátót. A magaslat 1921-től hivatalosan is Romwalter Károly nevét viseli.

Dr. Simon István alpolgármester kiemelte, mindig járjunk nyitott és befogadó szemmel, mert akkor olyan szépségben gyönyörködhetünk, mint például a Károly-kilátó adta panoráma. – A kormányzat elkötelezett a sport, a mozgás megszerettetésében – tette hozzá az alpolgármester. – Fontos munkát végez az erdőgazdaság is, hiszen fenntartja az erdei sétautakat, a tornapályát, a tanösvényeket, s nem mellesleg a több mint tíz kilátót is üzemelteti, felügyeli.
Az esemény végén Magyar Dezső borász borait kóstolhatták meg a résztvevők.

Beszéd a Winkler Oszkár tervezte kilátónál

Részlet Heimler Károly, a Soproni Városszépítő egyesület 1936 júniusában elhangzott beszédéből: „…A kilátót azért építettük, hogy innen a magasból bemutathassuk barátainknak a környék természeti gazdagságát: a szőlészek, borászok, vendéglősök, földművesek, iparosok, kereskedők munkájával felépült városunkat és annak égre mutató templomait. Felvetem, hogy az épület két helyiségében adjunk helyet olyan, a városunkhoz is kötődő természetkutató munkásságának, aki magatartásával példát mutathat, mint például Kitaibel Pál.”

Kapcsolódó cikkek