Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

430 kilométeres zarándokúton

| Cziráki Viktória | Városi hírek

Esztergomtól Máriagyűdig, 430 kilométeren keresztül szeli át hazánkat a Magyar Zarándokút, melyet sikerrel teljesített két soproni barátnő. A zarándoklat – az El Caminóhoz hasonlóan – nemcsak élményeket és kihívást tartogat, de új életszemléletet is nyerhet általa a zarándok.

Még az ősszel határozott úgy két soproni asszony, hogy útnak indul Magyarország tájain. Gyakorlott túrázókként ezúttal nem sportkihívást kerestek, sokkal inkább valami olyasmit, ami lelki–szellemi táplálékul is szolgálhat. Így esett a választásuk a Magyar Zarándokútra, mely 430 kilométeren keresztül szeli át Magyarországot, érintve jelentős vallási kegyhelyeket és apró, eldugott falvak templomait.

– Engem régóta foglalkoztat a magyarországi zarándoklat, már akkor felfigyeltem erre az útra, amikor 2011-ben átadták – mondta Hegedűsné Lévai Márta. – De akkor még aktív dolgozó voltam, se időm nem volt, sem az az igazi késztetés nem volt meg bennem. Időközben aztán elmentem nyugdíjba, és akkor felerősödött bennem az érzés, hogy véig szeretném járni. Terivel már több alkalommal túráztunk együtt, sőt éppen egy mariazelli zarándoklaton ismerkedtünk meg. Azóta többször szóba került, hogy az El Caminót bejárnánk, de először hazai tájakon lenne jó zarándoklatot tenni.

– Nem túrázási élményeket kerestünk, sokkal inkább olyan próbatételt, ami valami spirituális többletet is ad – vette át a szót Táp Lászlóné. Teri számára szintén nem ismeretlen a sportos múlt, hiszen korábban sokat biciklizett, túrázott, evezni is járt.

Testi, lelki, szellemi kihívás a zarándoklat, melynek egyik fő célja, hogy az ember el tudjon szakadni a rohanó mindennapoktól. – Hihetetlen élmény, a mai rohanó világban mindenkinek meg kellene tapasztalnia ezt az érzést – tette hozzá Teri. – Érdekes tapasztalat, hogy amikor segítségre volt szükségünk az úton, azt mindig megkaptuk. A Szűzanya valószínűleg tényleg gondját viseli annak, aki segítséget kér tőle az út elején az esztergomi bazilikánál. 

A Magyar Zarándokút hazai szent helyeket érintve, 430 kilométeren keresztül, Esztergomból vezet Máriagyűdre. Kitérőkkel együtt közel 600 kilométerre bővíthető a zarándoklat. Az út országhatártól országhatárig szeli át hazánkat. Keresztmetszetet ad Magyarországról, természeti és épített értékeinkről, az itt élők életéről. A Magyar Zarándokút egy keresztény szellemiségű út. A barátság, békesség, szeretet, elmélyülés és megnyugvás útja. Segít a testi, szellemi és lelki megújulásban. 

Kapcsolódó cikkek