Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
150 éves városszépítők
A Soproni Városszépítő Egyesület jelenlegi, nyolcadik elnöke, dr. Józan Tibor, kezében az egyesület megalapítójáról és első elnökéről, ifj. Flandorffer Ignácról (1816–1891) készült festmény

„Sopronnak múltja van, melyről tud, s ezért van jövője is”

150 éves városszépítők

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

– Lényegében egész évben a jubileum jegyében szeretnénk tevékenykedni – nyilatkozta lapunknak dr. Józan Tibor. A Soproni Városszépítő Egyesület elnökével a város egyik legrangosabb elismerése, a Civitas Fidelissima díj átvétele után beszélgettünk.

– Nagy megtiszteltetés számunkra ez a díj, mellyel úgy érzem, hogy lényegében az elmúlt másfél évszázad munkáját honorálták – mondta dr. Józan Tibor, a Soproni Városszépítő Egyesület nyolcadik elnöke. – Minden korszaknak megvolt a maga kiemelkedő egyénisége és feladata, mely esetenként az éppen aktuális elnök személyéhez is köthető. Kiemelném dr. Heimler Károlyt, városunk egykori rendőrfőkapitányát, aki 32 évig volt az egyesület elnöke. Becht Rezső írta róla: „Fanatikusa volt Sopron fejlesztésének, szépítésének”. Az ő idejében épült a Károly-magaslati kilátó, a Koronázó-dombi emlékoszlop, elindult a Soproni Szemle, és még sorolhatnám az ő elnökségének időszakára eső létesítéseket. Mindmáig iránymutató mindnyájunk számára az ő ars poeticája: „Minden nemzedéknek kötelessége, hogy azokat a javakat és értékeket, melyet az elődök hosszú sora szerzett és hagyott rá, híven megőrizze és gyarapítva adja tovább az utódoknak.” .

– Lényegében egész évben a jubileum jegyében szeretnénk tevékenykedni – folytatta dr. Józan Tibor. – Hogy csak a főbb dolgokat említsem: sok fotóval, kevés szöveggel szeretnénk megjelentetni egy igényes kiadványt, mely az egyesület másfél évszázados történetét dolgozza föl. Ezt kedvcsinálónak is szánjuk, elsősorban a fiatalok számára, akiknek talán még nincsenek erőteljes érzelmi kapcsolódásaik szűkebb és tágabb környezetük értékeihez. A Soproni Múzeum munkatársainak szakmai közreműködésével tervezünk egy reprezentatív kiállítást, mely szintén az egyesület 150 éves múltját dolgozza föl. Terveink között szerepel továbbá egy „város(sz)építészeti” konferencia rendezése is, melyre neves urbanista szakemberek mellett a műemléki városkép alakítóit is szeretnénk meghívni. A konferencián számítunk a Tanulmányi Erdőgazdaság szakembereire is, akik tájvédelmi és tájkultúra-fejlesztési témakörben voltak és lehetnek a jövőben is a partnereink. Ezek a főbb terveink, és egyúttal reményekkel telve nézünk a jövőbe, Márai Sándor szavaival élve: „Sopronnak múltja van, melyről tud, s ezért van jövője is”.

A Soproni Városszépítő Egyesület

Az egyesületet a 19. század második felének meghatározó személyisége, ifj. Flandorffer Ignác alapította 1869-ben. Tagjai a mai napig kiemelkedő munkát végeznek a város utcáinak, tereinek, parkjainak és épületeinek szépítésében, megtartásában és az új létesítmények városképbe illő megjelenésének elősegítésében. A történelmi korszakokon átívelve a mai napig is Sopron meghatározó, hiteles civil szervezete a városszépítő egyesület. 

Kapcsolódó cikkek