Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

150 éve született Kánya Kálmán

| Városi hírek

150 éve született Sopronban Kánya Kálmán. A diplomata 1933–1938 között volt a külügyminisztere az országnak, a legjelentősebb soproniak egyike.

Kánya Kálmán Sopronban született 1869. november 9-én. Nagyapja 1861–1867 között a város polgármestere, anyja, Rupprecht Karolina tehetős soproni család sarja, apja sikeres ügyvéd, a Szabadelvű Párt helyi elnöke volt. Kánya Kálmán először az Osztrák–Magyar Monarchia külügyi apparátusában dolgozott, majd nagy szerepet játszott az önálló magyar külügyminisztérium megszervezésében. Főtitkárként a minisztérium valódi irányítójának tartották. 1925–1933 között berlini követ volt, 1933–1938 között külügyminiszterként tevékenykedett. Egyéni külpolitikai látásmódja új fejezetet nyitott a külügyminiszter és a miniszterelnök addig szokásos együttműködésében.

Precedenst teremtett arra, hogy a külügyminiszter kibújhat a kormányfő árnyékából, és a korábbiaknál meghatározóbb szerepet játszhat a külpolitika irányainak meghatározásában, módszereinek alakításában. A németbarát és Berlint a magyar jövő szempontjából stratégiai partnernek tartó Kánya a weimari köztársaság fővárosában eltöltött évei alatt csalódottá vált, ami Hitler hatalomra jutása után fokozódott. A németek 1938-ban már határozottan követelték a menesztését. Lemondását követően a felsőház külügyi bizottságának elnökévé választották. Véleményére, megjegyzéseire nem csak a tisztelői figyeltek. 1944 nyarának végén memorandumban fordult a kormányzóhoz, amelyben határozottan kérte, hogy Horthy vezesse ki az országot a háborúból.


A hungarista hatalomátvételt követően letartóztatták, és – többedmagával – Sopronkőhidára internáltak. 1944 karácsonya után teljesen összetörve, súlyos betegen jutott vissza Budapestre. A sziklakórházban halt meg 1945. február 28-án. Holttestét később szülővárosába szállították át, és a soproni régi Szent Mihály-temetőben helyezték örök nyugalomra. 

Dr. Tóth Imre

Kapcsolódó cikkek