Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
135 éves a sóhajok palotája
1886-ban nyitották meg a 700 fő befogadóképességű intézetet.Fotó: Sopronkőhidai Fegyház és Börtön

135 éves a sóhajok palotája

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

135 évvel ezelőtt nyitották meg a Sopronkőhidai Fegyház és Börtönt. A büntetés-végrehajtási intézetben a köztörvényes bűnözők mellett a magyar történelem jeles személyiségei is megfordultak.

Soprontól 5 kilométerre, Sopronkőhidánál Offerman Theodor társa, Liedenfrost Károly közreműködésével 1854-ben cukorgyárat létesített, mely 1879-ig működött. Az országgyűlés 1884-ben hozott rendelete szerint létre kellett hozni egy új fegyintézetet, lehetőség szerint a Dunántúlon. A pályázatban Sopron városa a Kurucdombot, az Offermann Cukorgyár Rt. pedig a régi gyárépületet ajánlotta erre a célra. László Zsigmond miniszteri tanácsos döntése alapján Kőhidán kezdődött az új börtön építése 1884-ben. Két évvel később, 1886 szeptemberében pedig Balkay István, a fegyintézet első parancsnoka már sajtótájékoztató keretében újságíróknak is bemutathatta az új intézményt. „Villanyvilágítást már volt alkalmunk látni, de ilyen óriási kiterjedésben, minő a fegyintézet, még soha. Egy pillanat alatt, mintegy varázsütésre, az egész fegyintézet 686 zárkájában kigyúlt a szép fehér fény.” – írta Németh Ferenc a Sopron című újságban. Hivatalosan 1886 novemberében nyitották meg a 700 fő befogadóképességű intézetet, ahol az elmúlt évtizedekben a köztörvényes bűnözők mellett a magyar történelem jeles személyiségei is megfordultak. Például a későbbi bíboros, a nyilasok által elhurcolt Mindszenty József 1944 karácsonyán a börtön kápolnájában három volt magyar miniszterelnök, gróf Esterházy Móric, Kállay Miklós és Lakatos Géza előtt mutatta be az éjféli misét.

– Az elmúlt években a büntetés-végrehajtáson belül nagymértékű fejlesztések történtek – mondta Fülöp István András b. ezredes, az intézet mai parancsnoka. – Ennek keretében a Sopronkőhidai Fegyház és Börtönben is modern informatikai és biztonságtechnikai rendszert használhatunk, jelentős konyhafelújítást végeztünk, megújult a gépjárműparkunk, új egészségügyi részleget alakítottunk ki, és épületrészek átalakításával, illetve új körlet megépítésével több lett a férőhely a fegyház területén belül. 

Kapcsolódó cikkek