106 gyertyát fújhat el

| Köves Andrea

A Fertőszentmiklóson élő Bakó Ferenc készül a 106. születésnapjára. Kedvenc foglalatossága a Facebook böngészése. Az ebben egyre jobban zavaró szürkehályogjától dr. Cseke István, a Soproni Gyógyközpont osztályvezető főorvosa szabadította meg.

Az orvos és betege között rendkívül jó kapcsolat alakult ki, így együtt kerestük fel otthonában Feri bácsit. Kissé kételkedve fogadtam, amikor a főorvos előzetesen arról mesélt, hogy Feri bácsi a szép kort szellemi és testi épségben élte meg, ám amikor beléptünk az ajtón, egy érdeklődő tekintetű, mosolygós idős ember fogadott. Beszélgetésünkből pedig kiderült: minden foglalkoztatja, ami körülötte zajlik, mindenre nyitott, csodálatra méltó szellemi és testi állapotnak örvendhet. 102 éves korában sikeres szürkehályog-műtéteken esett át: dr. Cseke István operálta mindkét szemét, így Feri bácsi gond nélkül böngészheti a közösségi hálót, illetve kaphat és küldhet Messenger-üzenetet. Számtalan tisztelője van nemcsak hazánkban, a világ több pontjáról kap leveleket. Természetesen mindenki arra kíváncsi, hogy mi a titka, miképpen lehet ilyen csodaszép kort megélni szellemi és testi frissességgel.

– Az az igazság, hogy amikor nyugdíjba vonultam, megfogadtam: addig meg nem halok, amíg a befizetett nyugdíjjárulékaimat az állam vissza nem fizeti. Azt azért nem gondoltam volna, hogy ennyire „nyerésben” leszek majd ezen a téren – mesélte csintalan mosollyal. – Ha valaki tanácsot kér tőlem, hogy miként éljen nyugdíjas kora után, akkor kiemelem, hogy a rendszeresség, a tervszerűség nagyon fontos az életmódban. Lényeges a megfelelő emésztés, a tudatos és legfőképpen mértékletes táplálkozás, a megfelelő folyadékfogyasztás.

Feri bácsi nem híve a húsmentes táplálkozásnak, kedvence a sózott szalonna, szereti a csülköt, a jól megsütött oldalast, a tarját, naponta fogyaszt mézben eltett diót, vacsorára zsíros kenyeret ken magának, és le-lecsúszik egy-egy pohárka bor vagy sör a torkán. Hihetetlen, de egyáltalán nem szed gyógyszert. Frissességét a rendszeres mozgásnak köszönheti, büszkén mutatja az okostelefonján, hogy naponta 5–6 ezer lépést is megtesz. Ottjártunkkor mesélt az életéről, a második világháború pokláról, az 1956-os forradalomról, a sokféle munkájáról, arról, hogy a hivatásai közül a katonazenélést szerette leginkább, játszott hegedűn és vadászkürtön is. Büszkén idézte fel, hogy közel 100 évesen még felsétált a Schneeberg tetejére. Feri bácsi öt gyermekének, tíz unokájának, 17 dédunokájának és három ükunokájának csodaszép mintát adott az élethez való hozzáállásával, az életszeretetével. 

Teljes verzió