Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Vezetni vagy megvezetni

Egészségsarok SopronÉRt

Vezetni vagy megvezetni

| dr. Tschürtz Nándor | Tallózó

Első hallásra is világos e két szó döbbenetes különbsége.

Ugyanakkor egy gyógyulni vágyó vagy egészségét megőrizni akaró ember roppant nehezen tudja megkülönböztetni a két nagyon különböző egészségügyi hozzáállást. Megvezetés esetén ugyanis általában pont az a becsapós, hogy mindig és minden úgy történik, ahogy azt a gyógyulni vágyó akarja. Ez amolyan igénykiszolgáló „ellátás”. Persze egyesek ezt fűszerezik azzal is, hogy ilyen-olyan „csomagot” ajánlva pusztán javaslatot tesznek erre vagy arra… Na, de hogy a manóba tudja valaki (akinek nem ez a tanult szakmája) kiválasztani, hogy egyes érzései, panaszai hátterét milyen „csomaggal” kellene megfejteni? Sehonnan! Persze jó érzés, hogy választhat, de ezzel gyakran pont megvezetik, sőt kimondom: kihasználják, becsapják, átverik! Akkor is, ha ez kezdetben (akár nagyon sokáig) jólesik.

Ha vezetik, akkor nem fog ugyan mindig csupa kellemeset, szépet hallani, de a szakszerű irányítással, támogatással az akadályokat leküzdve célhoz ér.

„Salus aegroti suprema lex esto.” Azaz: „A beteg üdve a legfőbb törvény!”. Legyen ez, mint rég, mindannyiunknak törvény!

Dr. Tschürtz Nándor

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.