Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Vérbeli vendéglátós család

Soproni Családtörténetek – Bakk László

Vérbeli vendéglátós család

| Pluzsik Tamás | Tallózó

„­Sopron, te ­lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

Bakk László kurucdombinak vallja magát, bár évtizedek óta a város más részén lakik. Már gyerekkorában ott sürgölődött a szülei körül a Kékfrankosban, úgyhogy egy percig sem volt kétséges, hogy ő is folytatója lesz a családi tradíciónak. A Fenyves Szállóban volt felszolgálóipari tanuló, ahol Galavics Antal és Kis József voltak azok a meghatározó személyiségek, akik nemcsak megtanították, hanem meg is szerettették vele a vendéglátást. Négy évtizeden át egy munkahelyen, a Fenyvesről idő közben Lövérre átkeresztelt szállodában dolgozott.

– Apai felmenőim nemeskériek, az 1778-ban született Bak Ferenc szépapám még egy „k”-val írta a családnevünket, száz évvel később viszont József nagyapám már kettővel – mesélte Bakk László. – A nemeskéri evangélikus templom kétszáz éves jubileumára Payr Sándor 1932-ben megírta az egyházközség történetét, mely szerint felmenőim között többen is köztiszteletben álló egyházfiak voltak, így például Bakk János céhmester pénztárosa volt az egyházközségnek. Egy másik Bakk János Bécsben folytatott teológiai tanulmányokat, majd miután Kis János püspök fölszentelte, 1841 és 1866 között Uraiújfalu köztiszteletben álló lelkésze volt.

– Két lánytestvérével együtt az édesapám is Nemeskéren született 1922-ben, majd Sopronban, Perkovátz Félixnél sajátította el, ahogy ő mondta, szeretett hivatását – folytatta Bakk László. – Rövid ideig Budapesten, a Gellért Szállóban is dolgozott, majd visszatért nagyra becsült mesteréhez, Perkovátz Félixhez. Az államosítását követően ő lett az időközben Kékfrankosra átkeresztelt vendéglő üzletvezetője, ahol édesanyámmal, aki kiváló szakácsnő volt, évtizedeken át együtt dolgoztak. Méltánytalan vádaskodások érték, emiatt rövid időre áthelyezték az egykori Zalagyöngyébe, majd miután a bíróság is neki adott igazat, ismét vezethette a Kékfrankost. Mindezek nagyon megviselték, úgyhogy élete teljében, 1975-ben egy szívinfarktus okozta korai halálát. Édesanyám, Rákóczi Ilona nagylózsi származású. Édesapámmal való házasságkötésük előtt az Állami Gyermek Szívszanatórium helyén állott egykori Gruber Szállóban dolgozott, majd miután összekötötték az életüket, nagyon jól kiegészítették egymást. Büszke vagyok arra, hogy a soproni vendéglátásban mindketten meghatározó egyéniségek voltak, mindmáig sokan emlékeznek rájuk, emlegetik mindkettőjüket.

Családi háttér: 1954-ben született Sopronban. Szülei mindketten vendéglátósok voltak, édesapja, Bakk László, a Kékfrankos üzletvezetője, édesanyja pedig ugyanott szakácsnő volt. Felesége szintén a vendéglátóiparban dolgozott, a soproni kórház büféjéből ment nyugdíjba. Adrienn lányuk az ELTE Sporttudományi Intézetének egyetemi docense, Tünde pedig némettanár. 

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.