Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Védőbeszéd már az óvodában
Fábián Balázs, dr. Mihály Rita és dr. Fábián Anna hamarosan egy ügyvédi irodában dolgozik. Fotó: Pluzsik Tamás

Alma és fája – dr. Mihály Rita, dr. Fábián Anna és Fábián Balázs

Védőbeszéd már az óvodában

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Az alma nem esik messze a fájától, tartja a mondás, melynek igazságáért nem kell messzire menni Sopronban sem. Dr. Mihály Rita három gyermeke közül kettő a jogi pályát választotta, ügyvédként mindketten édesanyjuk nyomdokába lépnek.

– A magam részéről a jogi pályát illetően családi indíttatásról nem beszélhetek, hisz édesapám katonatiszt volt, aki a hivatása miatt költözött 1962-ben Hódmezővásárhelyről Sopronba, édesanyám pedig műszakvezető varrónőként a Soproni Ruhagyárban dolgozott – kezdte dr. Mihály Rita. – Érdekes módon pici gyerekkoromtól fogva ügyvéd akartam lenni. Szüleim elbeszéléseiből tudom, hogy már óvodás koromban védőbeszédeket tartottam, nagyon mulatságos lehetett, amikor a társaimmal perbeszédeset játszottam. A középiskolában természetesen megtanultam a kémiát, a fizikát, a matekot, de elsősorban a humán tárgyak, a magyar és a történelem érdekelt, Baranyai Lenke, Szabó Miklós és Rónai Judit órái máig emlékezetesek számomra. Úgyhogy nem is volt „B” tervem, csak az ELTE jogi karára adtam be a felvételi kérelmemet, ahová föl is vettek, és 1989-ben ott diplomáztam.


– Anyának még nehezebb dolga volt annak idején, mint most nekünk, hisz meglehetősen zárt világ volt akkoriban Sopronban a jogi pálya, így ő Kaposváron volt ügyvédjelölt, és csak a szakvizsgát követően nyithatta meg az ügyvédi irodáját Sopronban – folytatta dr. Fábián Anna, aki számára egyértelmű volt, hogy a jogi pályát választja. – Nekem ő a principálisom, így az ő több mint három évtizedes múltra visszatekintő ügyvédi irodájában lehetek ügyvédjelölt. Tetszett anya munkája, munkabeosztása, fel sem merült más életpálya. Így, hogy lényegében anya a főnököm, hamarosan pedig Balázs öcsém is tagja lesz a „csapatnak”, mondhatom, hogy ideális a felállás, úgy szakmailag, mint családilag.

– Nálam már nemcsak anyai, hanem testvéri ráhatás is volt abban, hogy a jogi pályát választottam – mondta mosolyogva Fábián Balázs, aki a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karán éppen az államvizsgáit abszolválja, és ha minden igaz, akkor egy hónap múlva veszi át a diplomáját. – Anyával és Annával természetesen már tervezgetjük a jövőt. Ők elsősorban a büntetőjog felé orientálódtak, olyannyira, hogy Anna azt szerényen elhallgatta, hogy ügyvédjelöltként rögtön az első tárgyalásán olyan sikeres védőbeszédet mondott, hogy a védencét fölmentették. Engem a büntetőjog kevésbé, elsősorban az ingatlanjog, a polgári jog, a családjog és a cégjog érdekel, úgyhogy ha majd egyszer lesz egy közös irodánk, akkor úgy hiszem, jól kiegészítjük egymást.

– És természetesen az a terv, hogy a diploma átvételét követően Balázs is itt lesz az irodámban ügyvédjelölt, így mindkét gyermekemnek én leszek a principálisa, ami számomra nagy szakmai felelősség, de egyúttal rendkívül szívet melengető érzés is – zárta a beszélgetést dr. Mihály Rita.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.