Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Tallózó

Tallózó.

1993

Városunk legifjabb bajnoka

Nem várt sikerrel zárult az atléták diákolimpiai országos döntője a III. korcsoportban, ami a 7–8. osztályosokat jelenti. Az 1980-ban született Vígh Szilvia a 100 méteres síkfutás országos döntőjében 12,75 másodperces idővel mindenkinél gyorsabbnak bizonyult, s így a dobogó legmagasabb fokára állhatott. A Gárdonyi Géza Általános Iskola tanulójának Kinter Györgyné a testnevelő tanára, edzője pedig Németh Gyuláné. Mindketten mindent megtesznek azért, hogy Szilvi napról napra jobb eredményeket érjen el. Két éve kezdett el atletizálni Vígh Szilvia, s első eredménye a „Ki a leggyorsabb, legkitartóbb?” országos döntőjének második helye volt a 60 méteres síkfutásban. Nagyon szeretek futni, mondotta a gárdonyis diáklány, s edzőim szerint az adottságaim is megvannak. Az idén még nem számítottunk erre a helyezésre, de azért dobogó közelbe vártak, ezért ha lehet, én még jobban örülök a bajnoki címnek. (Soproni Hírlap)

1968

A Soproni VSE bravúrja!

Mi van a soproni labdarúgással? – kérdezte az idén sok-sok sportbarát, főleg tavasszal. Az NB III. északnyugati csoport táblázata szomorú képet vetített az olvasó elé Sopron futballsportjáról. Azóta egy kicsit megváltozott a helyzet. Igaz, hogy a tavaly még NB II-es Soproni Textiles ma kieső helyen áll, az SVSE azonban…? Két hónap alatt páratlan bravúrt hajtott végre. Augusztus 18-án, az őszi első forduló után az utolsó helyen állt a soproni együttes. Kiesünk… – kesergett sok soproni szurkoló. Nem esünk ki…! – volt erre a válasz a vezetőktől. Nos, az utóbbiaknak lett igazuk, ugyanis az azóta lejátszott hét fordulóban veretlenül, tizenkét pontot szerzett az SVSE, és tizenkét helyet rukkolt előbbre. Ilyen bravúr a 144 csapatos NB III-ban senkinek sem sikerült. Nemcsak jobb, de eredményesebb is lett a csapat játéka, s ma már mind többen látogatják a soproni lila-fehérek mérkőzéseit. (Népsport)

1918

Kolduló katonák

Néhány nap óta a lőveri lakásokat valósággal a sáskajárás erősségével lepik el kolduló katonák, akik a barakk kórházak deszkakerítésein át szökdösnek ki. Erőszakosságuk már tűrhetetlen. Kérjük a hatóságokat, hogy ennek a rendellenes dolognak vessenek minél előbb véget! (Soproni Napló)

Villásreggeli a Városházán

Mint tudósítónk táviratozta, vasárnap lesz Sopronban a Vaságyú nevű háborús emlékmű leleplezése, melyen a királyt Hubert Salvator főherceg, tüzérszázados képviseli. A városházán a huszonegy éves főherceg tiszteletére villásreggeli lesz. A városi tanács úgy határozott, hogy a villásreggelit a városi díjnoknőkkel szolgáltatja fel. A napokban főpróbát tartottak a felszolgálásból, de a dolog nagy elkeseredést keltett a díjnoknők között, akik a megbízást lealacsonyítónak tartják, és ezért többen meg is tagadták annak teljesítését. (Az Est)

Papír tízfilléres Sopronban

Az aprópénzhiányon ötven filléres papírpénz kibocsátásával akart segíteni Sopron városa. Azóta kézről kézre járnak a helyi forgalomban az 50 filléres bankjegyek, de ezzel még nem oldódott meg a probléma, ezért a városi tanács elhatározta, hogy 10 filléres papírpénzt fog kibocsátani. A pénz a forgalom lebonyolítására alkalmas lesz ugyan, de a szkeptikusok szerint a város ráfizet erre a pénzre, mert előállítása többe kerül tíz fillérnél. (Ország – Világ)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Az időnk folyása!

2019. 01. 16.

Nemrég még mi is gyermekek voltunk, aztán gyermekeink kacaját hallgatjuk, majd unokáink mosolyát várjuk.

Hat évtizedes házasság

Hat évtizedes házasság

2019. 01. 16. | Pluzsik Tamás

Püspöki engedéllyel hetvenhét évvel ezelőtt, 1941 karácsonyán tartották az első szentmisét a még hivatalosan fel sem szentelt kurucdombi Szent István-templomban. Hamarosan az első esküvőt is megrendezték...