Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ukrán minisztert játszott
Kulcsár Stefánia Fotó: Pluzsik Tamás

Kulcsár Stefánia a munka mellett az államvizsgára készül

Ukrán minisztert játszott

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Kulcsár Stefánia három évvel ezelőtt a soproni Szent Orsolya Gimnáziumban érettségizett, majd felvételt nyert a Budapesti Gazdasági Egyetemre, ahol a nemzetközi tanulmányok alapképzési szak hallgatója lett. Erasmus-, illetve Campus Mundi-ösztöndíjjal a legutóbbi két szemesztert Németországban végezte el.

– Egyetemi tanulmányaim második évében, első félévben jelentkeztem Erasmus-ösztöndíjra, mely egy az EU által támogatott olyan program, melynek révén egyetemi hallgatók más országok társintézményeiben folytathatnak tanulmányokat – mesélte Kulcsár Stefánia. – Így az ösztöndíj elnyerését követően a harmadévet már Németországban, Észak-Rajna-Vesztfáliában, egy Sopronhoz hasonló méretű város egyetemén, a Hochschule Rhein-Waalban kezdtem meg, Kleve-ben. Ez a holland határhoz közeli, Rajna-menti, gyönyörű  kisváros nemcsak gazdag történelmi múltja miatt hasonlít Sopronhoz, hanem azért is, mert úgy, mint ide az osztrákok, oda a hollandok járnak át bevásárolni, illetve bizonyos szolgáltatásokat igénybe venni.

Stefánia tantárgyait a budapesti és a német egyetem is elfogadta, még az államvizsgáját is letehette volna Németországban, de ő úgy döntött, hogy a diplomatervvel együtt azt célszerűbb itthon elkészíteni, illetve letenni. – Két sze­mesz­tert hallgattam a Hochschule Rhein-Waalban, a másodikat már a Tempus Közalapítvány kezelésében lévő Campus Mundi-ösztöndíj segítségével, ami egy magyar állami ösztöndíj, lényegesen nagyobb anyagi támogatással, így a lehetőségek is szélesebbek az ezt elnyerő egyetemisták számára.

Júliusban fejeztem be a tanulmányaimat, ami az elsajátítottakon kívül hihetetlenül nagy élmény is volt, nemcsak azért, mert rendkívül színes volt a hallgatóság összetétele, hisz több mint száz ország képviseltette magát a hallgatóság soraiban, hanem azért is, mert sok helyre eljutottam, beutazhattam a Benelux-államokat. Maga az oktatás angol nyelven folyt, és rendkívül gyakorlatias volt. Egy alkalommal például az Európai Parlament üléseit kellett szimulálnunk, amikor is rám azt a feladatot osztották, hogy legyek Ukrajna külügyminisztere, ami különösen azért volt izgalmas és nehéz feladat, mert ez a szomszédos ország nem is tagja az EU-nak.

Stefánia a Hochschule Rhein-Waalban sikerrel abszolválta a második szemesztert is, jelenleg itthon, munkával tölti a vakációt: Ausztriában, egy Fertő-parti kalandparkban dolgozik.

– A Herkules-kisvasútba segítem be a 3–4 éves kisgyerekeket, de ha kell, játszom is velük – tette hozzá Stefánia. – A tanulmányaimat Budapesten majd csak februárban folytatom, az államvizsgát követően pedig folytatom a mesterszakot. Szeptemberben pedig a barátommal még visszamegyünk Németországba, ő jogászhallgató a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, és a változatosság kedvéért most ő nyert el egy Erasmus-ösztöndíjat, így egy félévet tanul majd a münsteri egyetemen, én pedig ugyanott egy nyelvkurzusra iratkozom be. 

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.