Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tradíció a pedagóguspálya
Dr. Zátonyi Sándor és ifj. Zátonyi Sándor Fotó: Pluzsik Tamás

Tradíció a pedagóguspálya

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Az alma nem esik messze a fájától, tartja a mondás, melynek igazságáért nem kell messzire menni Sopronban sem. A közeljövőben 92. születésnapját ünneplő, kiváló tanár és tankönyvíró dr. Zátonyi Sándornak az édesapja volt a példaképe. Ifj. Zátonyi Sándor folytatta a családi tradíciót.

– Pedagóguscsaládból származom, tulajdonképpen nekik, egészen pontosan édesapámnak köszönhetem, hogy én is erre a pályára léptem – kezdte dr. Zátonyi Sándor, Állami- és Rátz Tanár Úr díjas matematika–fizika szakos tanár, Sopron Kiváló Pedagógusa, közel negyven szakkönyv és több mint kétszáz közlemény és szakcikk szerzője. – Édesapám Csepregen tanított, majd később ő volt az iskola igazgatója is. Korán lettem iskolás, hisz talán még ötéves sem voltam, amikor édesapám engedélyével már bejárhattam, ennek persze az is oka volt, hogy az óvoda nagyon messze volt tőlünk. Mindig is felnéztem az édesapámra, aki nemcsak nagyszerű ember, hanem egészen kiváló pedagógus is volt. Gárdonyival szólva igazi lámpás, aki világított a sötétségben, utat mutatott és szolgált. Felnéztem rá, ő volt a példaképem, így valójában már én is egy alma vagyok.  

Dr. Zátonyi Sándor 1988-as nyugdíjba vonulásáig az Országos Pedagógiai Intézet munkatársa, majd igazgatóhelyettese volt, feladatai közé tartozott az általános iskolai fizikatanítás irányítása, gondozása és felügyelete.

– Nagyon sajnálom, hogy nagyapámat én már nem ismerhettem, de a követendő példa, visszatérve a hasonlathoz, a lámpás, aki világította előttem az utat, természetesen az édesapám volt, s mi több, túl a kilencvenedik életévén jelenleg is számomra ő az etalon – vette át a szót a Békéscsabán élő, de Sopronba gyakran hazalátogató ifj. Zátonyi Sándor.

A matematika–fizika–számítástechnika szakos középiskolai tanár édesapjához hasonlóan szintén Rátz Tanár Úr életműdíjas. – A Széchenyi-gimnáziumban érettségiztem, Bóna Miklós volt az osztályfőnököm. Nagyon sokat köszönhetek Sopron díszpolgárának, Légrádi Imre tanár úrnak, különösen az egyetemi felvételi vizsgára előkészítő fizika szakköreinek, valamint Miklós Horváth István tanár úrnak, aki a fizika gyakorlati alkalmazásait ismertette meg velünk. Különös ajándéka a sorsnak, hogy a kilencvenes évek elején édesapámmal együtt dolgozhattuk ki a hatosztályos gimnáziumi fizika tanításához javasolt alternatív tantervet és az ehhez kapcsolódó hatkötetes tankönyvsorozatot.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.