Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tradíció a Jerta keresztnév
Hrabovszkyné Eperjessy Jerta nyugdíjba vonulásáig a GYSEV 12. számú vasúti bisztrónak volt a vezetője. Fotó: Pluzsik Tamás

Soproni Családtörténetek – Hrabovszkyné Eperjessy Jerta

Tradíció a Jerta keresztnév

| Pluzsik Tamás | Tallózó

„­Sopron, te ­lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

Hrabovszkyné Eperjessy Jerta a soproni József Attila Gimnáziumban érettségizett, majd vendéglátóipari és kereskedelmi képesítést is szerzett. Vezetett egy cukrászműhelyt a Gazda utcában, majd évekig a Borostyán cukrászda üzletvezető-helyettese volt. A Soproni AFIT üzemi konyháját is irányította, ezt követően a Lokomotív étterem és borozó teljes vendéglátóipari adminisztrációjáért volt felelős. Nyugdíjba vonulásáig a vasútállomáson, a GYSEV 12. számú vasúti bisztrónak volt a vezetője.

– Eperjessy József nagyapám bánsági születésű volt, Karánsebesen született, majd élete első felében kereskedőként ott is tevékenykedett – kezdte Hrabovszkyné Eperjessy Jerta. – Tagja volt az Első Karánsebesi Takarékpénztár vezetőségének mindaddig, míg elkötelezett magyarként a trianoni döntéseket követően el nem lehetetlenítették az életét. Hosszú és kalandos „vándorlás” után érkezett meg az Eperjessy család Sopronba, nagyapa és Flachnekker Matild nagymama lényegében ott folytatták, ahol Erdélyben abbahagyták. A Várkerület 74. szám alatt nyitottak egy üzletet, ahol a csillároktól a gramofonon és a rádiókészülékeken át a kerékpárokig mindent lehetett vásárolni. A rendszeres soproni kirakatversenyek egyik szenzációja volt, amikor közel száz csillár lógott üzletük kirakatában.

– Édesapám, Eperjessy Frigyes 1901-ben született, és a nagyhírű Karánsebesi M. Kir. Állami Főgimnáziumban kezdte tanulmányait, majd a soproni felsőkereskedelmi iskolában érettségizett – folytatta Hrabovszkyné Eperjessy Jerta. – A Soproni Torna Egylet színeiben több versenyt is megnyert hátúszásban. A galántai fővámhivatalban vámszaki főtisztként szolgált a háború végéig, majd Sopronba helyezték. 1950-ben közbe jött egy „apró gikszer”, ugyanis Frigyes öcsém az aknazáron keresztül disszidált, ezért apámat azonnal kirúgták a bizalmi állásából. Ezt követően csak segédmunkásként tudott elhelyezkedni. Az édesanyám, Pongrácz Jerta családja komáromi származású volt, és a Jerta keresztnév már az ő felmenőinél is generációkon keresztül anyáról leányra szállt, mint ahogy így ez van jelenleg is, hisz a lányom, az unokám és a dédunokám is ezt a ritka keresztnevet viseli.

– Ha már a családi tradícióknál tartunk, szeretném megemlíteni a sportot, ami szintén meghatározó volt és jelenleg is az a családban – mondta Hrabovszkyné Eperjessy Jerta. – Édesapámhoz hasonlóan bátyám, Eperjessy Barna is kiváló úszó volt, 1949-ben kiérdemelte a „Friedrich Árpád vándordíjat”. Sokoldalú sportember volt, hisz az 1970-es években nemcsak a SMAFC kosárlabdacsapatának volt a vezetőedzője, hanem emellett a Soproni Egyetem tanszékvezető testnevelő tanáraként is tevékenykedett, mint ahogy a lányom is testnevelő tanár, valamint az unokám is kosaras volt.

Családi háttér: 1940-ben született Budapesten. Édesapja vámtiszt volt, édesanyja pedig nevelte a négy gyereket. Férje, néhai Hrabovszky László földmérőmérnök, mérnöktanár volt, Jerta lányuk pedig testnevelő tanár a Vasvillában. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.