Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Szeretet, bizalom és türelem
Alasz Mária és dr. Faragó Sándor 1978 novemberében házasodott össze. Fotó: Pluzsik Tamás

Együtt évtizedeken át – soproni házaspárok mesélnek

Szeretet, bizalom és türelem

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Bizonyára sokan álmodoznak az egész életen át tartó szerelemről, és vannak olyan szerencsések, akiknek ez meg is adatott. Sorozatunkban olyan soproni házaspárokkal beszélgetünk, akik talán tudják a hosszú és boldog házasság titkát. Legalábbis az életük példa lehet erre.

– A mi megismerkedésünket is egy véletlen szülte – kezdte dr. Faragóné Alasz Mária. – Újkéren tanítottam, és az öcsémtől megörököltem egy Simson Star motorkerékpárt. Ezzel jártam a szolgálati lakásomból az iskolába. Egyszer műszaki hiba miatt nem tudtam hazamenni, ezért az egyik kolléganőm magához invitált, ahol hamarosan megjelent a helyi tsz két fiatal mérnöke. Egyikük Sándor volt, aki aztán este haza is kísért.

– 1977-ben kaptam kézhez az erdőmérnöki diplomámat, az újkéri tsz volt az első munkahelyem – folytatta dr. Faragó Sándor. – A faluban már korábban fölfigyeltem a motorkerékpárral közlekedő tanítónőre, de a hazakísérést követően sokáig nem találkoztunk. Késő ősszel üzenetet kaptam Marikától, hogy fogyóban van a tűzifája.

A fiatal erdőmérnök gondoskodott a tanítónő téli tüzelőjéről, sőt, egyre gyakoribb vendég volt a szerény kis szolgálati lakásban, aminek az lett az eredménye, hogy egy évvel később, 1978 szeptemberében megkérte Marika kezét. Rá egy hónapra, november 4-én az esküvőt is megtartották Sopronban.

– Mindössze a szűk család és a jó barátok jöttek össze a Deák étteremben, majd a november 7-i munkaszüneti napot kihasználva egy rövid nászútra mentünk Budapestre – mondta Sándor, aki albérletéből odaköltözött Marika szolgálati lakásába. Ide érkezett meg 1980 tavaszán Sándor fiuk is. Az ifjú apuka még ebben az évben tanársegédi kinevezést kapott az Erdészeti és Faipari Egyetem Vadgazdálkodási Tanszékére, ahova Újkérről járt be, majd 1982-ben megkapták első lakásukat a Jereván-lakótelepen. Marika az akkor induló Erkel Ferenc Általános Iskolában folytatta pedagógusi pályáját.

– Annak idején nem nézték jó szemmel, ha egy pedagógust oltár elé vezetnek, úgyhogy templomi esküvőnk csak 1989-ben volt a Szentlélek-templomban, ahol Isten szent színe előtt Szekeres János atya adott össze bennünket, ami mindkettőnk számára örömet és megnyugvást jelentett – egészítette ki Marika. – Hogy mi a hosszú és boldog házasság titka? Szeretet, bizalom és türelem.

– Türelemre bizony nagy szüksége volt Marikának, ugyanis az én munkaköröm soha nem volt családbarát – tette hozzá Sándor. – Amikor hazajöttem, az volt számomra a megnyugvás, hogy ő megteremtette az otthon melegét. Kimondhatatlanul hálás vagyok érte.

Dr. Faragóné Alasz Mária 1947-ben született Szakonyban. A Szombathelyi Tanítóképző Főiskolán diplomázott 1968-ban. A Gárdonyi Géza Általános Iskolából ment nyugdíjba 2005-ben.

Dr. Faragó Sándor 1953-ban született Pécsen. Kapuváron érettségizett, majd 1977-ben kapta kézhez erdőmérnöki diplomáját Sopronban. 15 évig volt az egykori alma matere rektora. A Magyar Tudományos Akadémia tagja, jelenleg is a Soproni Egyetem professzora. 

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.