Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Szabadhegyi Győző és Zita
Szabadhegyi Zita és dr. Szabadhegyi Győző Fotó: Pluzsik Tamás

Alma és fája

Szabadhegyi Győző és Zita

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Az alma nem esik messze a fájától, tartja a mondás, melynek igazságáért nem kell messzire menni Sopronban sem. Dr. Szabadhegyi Győző nyugdíjba vonulásáig egyetemi oktató volt, Zita lánya pedig előbb nyelvtanárként tevékenykedett, manapság pedig múzeumpedagógusi munkájában leli örömét.

Dr. Szabadhegyi Győző a Soproni Egyetem nyugalmazott oktatója, címzetes egyetemi docens, aki az 1962-ben végzett első faipari mérnöki évfolyam valétaelnöke is volt. – Apai felmenőim kismartoniak voltak, nagyapám magyar verseket fordított németre – mesélte lapunknak az egykori oktató. – A család az 1921-es népszavazást követően telepedett át Sopronba, édesapám 1928-ban itt szerezte meg erdőmérnöki diplomáját. Édesanyám révén viszont pedagógus családból származom, hisz nemcsak ő, hanem a nagymamám és testvérei is mindnyájan a győri tanítóképzőben végeztek.

– A diploma megszerzését követően a Budapesti Falemezművekben dolgoztam, de mivel az egyetem új karán kevés volt az oktató, Szabó Dénes professzor úr visszahívott oktatónak a Falemezipari Tanszékre, így lett belőlem is pedagógus – folytatta dr. Szabadhegyi Győző. – Több mint negyven évig oktattam, vezettem gyakorlatokat és vizsgáztattam az egyetemen, miközben voltam dékánhelyettes, szerzője vagyok több egyetemi jegyzetnek, szerveztem a bel- és külföldi tanulmányutakat, tehát mindent összevetve immáron aranydiplomásként gazdag és reményeim szerint eredményes életutat tudhatok magam mögött mérnökként, egyetemi oktatóként egyaránt.

– Én abban nőttem föl, hogy aput egészen különleges módon, rajongva szerették az egyetemi hallgatók, amit ő szerényen elhallgat – vette át a szót édesapjától Szabadhegyi Zita, a Macskakő Gyermekmúzeum múzeumpedagógusa, történelem–német–spanyol szakos tanár, megyei múzeumi koordinátor. – Az egyetemisták közül nagyon sokan rendszeresen följártak a lakásunkra, sokan még ma is köszönnek nekem azok közül, akik a diplomázásuk után itt maradtak a városban. Úgyhogy ő nekem e tekintetben is példakép. Részt veszek a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum projektjeinek megvalósításában is, de az igazi varázslatos világ az itt, a Macskakőben vár rám nap mint nap. Tanítottam az egyetem nyelvi lektorátusán is, azt is nagyon szerettem, de természetesen ott szabott helyzetek voltak, itt viszont minden a múzeumhoz köthető alternatív ötletet kipróbálhatunk, megvalósíthatunk, legyen az filmkészítés vagy éppen városfelfedező túra. Tanulok és tanítok egyszerre, ez az itteni munkánkban a csodálatos.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.