Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sportszeretet nemzedékeken át
Hámori Zoltán, Hámori Gábor és Hámori Judit Fotó: Pluzsik Tamás

Sportszeretet nemzedékeken át

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Az alma nem esik messze a fájától, tartja a mondás, melynek igazságáért nem kell messzire menni Sopronban sem. A Hámori családban öt nemzedéken ível át a sport, ezen belül is a tenisz szeretete.

– A sport elkötelezett szeretetét volt kitől örökölnöm, hisz nagyapám, idősebb Bäcker Zoltán kiváló pénzügyi szakember és egyúttal all round sportember is volt – kezdte Hámori Gábor. – Atletizált, úszott, evezett, birkózott, 1896-ban megnyerte az országos 30 kilométeres gyaloglóversenyt, nem utolsósorban pedig kiválóan teniszezett, egyúttal az első magyar sportegyesület, a MAC (Magyar Athletikai Club) egyik vezetője volt. Édesapám is kiváló, első osztályú teniszjátékos volt, sajnos, fiatalon meghalt, így sportkarrierje nem tudott kiteljesedni. Általános iskolás koromban természetesen a foci volt a gyerekek érdeklődésének a középpontjában, hisz akkor érte el sikereit az aranycsapat, így természetesen én is fociztam, mégpedig a Fradiban, sőt voltam Budapest válogatott csapattag is. A közelünkben, a Károlyi-kertben volt két teniszpálya, így Tamás bátyámmal együtt egyre gyakrabban azt kezdtük el látogatni, és végül is, köszönhetően a kiváló edzőnek, Skvarek Károlynak, ezt a sportágat választottuk. Sopronba kerülve egyetemi hallgatóként a SMAFC-ban együtt teniszeztem Roxer Egonnal, Winkler Andrással, Orbay Péterrel, később az SVSE-ben már edzőként is tevékenykedtem. Jóval túl a hetvenen még ma is játszom, számomra örök szerelem a tenisz. 

– Zoli testvéremmel mi a teniszpályán nőttünk föl, akkor is ott voltunk, ha apu nem tartott edzést, mert természetesen ő volt számunkra egy személyben a példakép és a tenisztréner – kapcsolódott a beszélgetésbe Judit. – Később Méry István lett az edzőm, neki köszönhetően társaimmal együtt szép sikereket értünk el egyéniben és csapatban egyaránt. Ákos fiam szintén teniszezik, így immáron ő az ötödik generáció ebben a csodálatos sportágban.

– Mit lehet ehhez még hozzátenni? – kérdezte mosolyogva Zoltán, aki éppen teniszedzésről érkezett haza. – Judittal együtt gyerekkorunkban hegedültünk, és azért folyt a „harc”, hogy ne Horváth Mihály tanár úr egyébként kiváló hegedűóráira kelljen járnunk, hanem mehessünk teniszezni. Végül is győzött a vörös salak varázsa, ma már ez a hivatásom is, teniszedző vagyok Ausztriában. Az pedig mindig különös jutalomjáték számomra, ha a hagyományos Katter Herbert családi tenisz emlékversenyen apuval lehetek párosban.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.