Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sorsszerű tanítói pálya
Németh Pálné Csesznyák Katalin Fotó: Pluzsik Tamás

„Tanítványaim által az én lelki világom is gazdagodott”

Sorsszerű tanítói pálya

| Pluzsik Tamás | Tallózó

– Köszönöm a sorsnak, hogy tanító lehettem, hogy sok-sok gyermek előtt nyithattam meg a tudás kapuját – mondja Németh Pálné Csesznyák Katalin. A tanítónő a közelmúltban vette át gyémántdiplomáját a soproni városházán, ennek apropóján kérdeztük pályájáról.

– Édesapám kárpitosmester volt Balassagyarmaton, édesanyám családja pedig a gazdag történelmi múlttal rendelkező Babót községben élt – meséli Németh Pálné Csesznyák Katalin. – Szüleim a házasságkötésüket követően Balassagyarmaton telepedtek le, édesapámnak ott volt a műhelye, az egyik megbecsült mesterembere volt „Palócország fővárosának”. Én kettő-, Mária húgom pedig mindössze egyéves volt, amikor elvesztettük édesapát. Anyánk egy darabig még vitte tovább az ipart, de aztán jöttek a háborús évek, egyre nehezebb volt a megélhetés, úgyhogy hazaköltöztünk a babóti nagyszülőkhöz, ők jelentették a megfogyatkozott kis család számára a biztos hátteret. Szép emlékeket őrzök a babóti általános iskoláról, nyilván az ottani tanáraim is közrejátszottak abban, hogy a pedagógus pályát tűzzem ki életcélul, így nagy volt az öröm, amikor megkaptam az értesítést, hogy kollégiumi elhelyezéssel együtt felvettek az Isteni Megváltó Leányai Tanítóképző jogutódjaként működő Soproni Állami Tanítóképzőbe.

Az ötvenes évek elején már gyülekeztek a viharfelhők a soproni tanítóképző fölött: „a tanítóképzés terén beállt keretszámtúllépést a beiskolázás korlátozásával kell megoldani”, szólt a minisztériumi ukáz, így az 1957-ben érettségizett diákok, köztük Csesznyák Katalin is a tanítói oklevelét már nem Sopronban, hanem Győrben, a Zrínyi Ilona Állami Tanítóképzőben vehette át. – A tanítóképzőben dr. Friedrich Károlyné Judit néni volt az osztályfőnököm, aki mindnyájunk számára példa volt. Tetteit lelke irányította, a gondoskodás és a szeretet hatotta át. A hatvanadik érettségi találkozónk emléklapján hajdani tanárunk, Palotai Alíce Nyári vadvirágok című festményét helyeztük el, ennek egyik virága Judit néni emlékét őrzi.

Németh Pálné vagy ahogy tanítványai nevezték, Kati néni a pedagógusi pályáját Nagycenken kezdte, majd Sopronban előbb a Pataki Ferenc, ezt követően pedig Lackner Kristóf Általános Iskolában folytatta. 1995-ben ment nyugdíjba a József Attila Általános Iskola és Nevelőotthonból, a pedagógusi pályán Katalin lánya is követte.

– Büszkeséggel tölt el, hogy Nagycenk, a „legnagyobb magyar” faluja több mint egy évtizedig volt az otthonom, ahol az oktató és nevelő munka mellett a község közéleti tevékenységében is részt vehettem – zárja Németh Pálné. – Köszönöm a sorsnak, hogy tanító lehettem, hogy sok-sok gyermek előtt nyithattam meg a tudás kapuját, és hittel vallom, hogy tanítványaim által az én lelki világom is gazdagabb lett.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.