Soproni oroszlán lett a Lions kormányzója

| Köves Andrea

Nagy megtiszteltetés érte a Lions Club Sopron szervezetét, hiszen az országos szövetség új kormányzójának tagtársukat, Boronkay Gusztávot választották meg. Ő egy éven át irányítja a negyvenöt klub mintegy ezerfős tagságát.

A Lions a világban tevékenykedő számos civil szervezet közül a legnagyobb, klubalapon működő jószolgálati szervezet: másfél millió ember szolgál kétszázhat ország negyvennyolcezer klubjában. A több mint százéves Lions-közösség tevékenységének alapját a látás védelme, azaz a látáskárosodások megelőzése, valamint a vakok és gyengén látók segítése jelenti. Emellett a környezetvédelem, az éhség elleni küzdelem, a cukorbetegség megelőzése és a gyermekrákban szenvedők érdekében is tevékenykednek, de a klubok számos egyéb területen is segítséget nyújtanak. 

– A jószolgálati tevékenységünk sokrétű: a kezdeményezések alulról, a kluboktól indulnak, hiszen a helyi szervezetek látják a legjobban, hogy az ő közvetlen környezetükben melyek azok a területek, amelyeket érdemes és fontos felkarolni – mutatott rá Boronkay Gusztáv. – Szerintem éppen ez a kulcsa annak, hogy világszerte ennyire népszerű a Lions. Az országos kormányzóságoknak is az a legfontosabb feladatuk, hogy a kluboknak minden segítséget megadjanak.

Az új kormányzó Milánóban vehette át nemes megbízatását a Lions nemzetközi tisztújításán. Hosszú út vezetett a felemelő pillanatig. Boronkay Gusztáv tizenkilenc évvel ezelőtt Miskolcon lépett be a jószolgálati közösségbe, később a munkája Sopronba szólította, így belépett a helyi klubba. Egyre nagyobb és nagyobb feladatok „találtak” rá, volt a helyi klub elnöke, később zóna-, majd régióelnökké vált. Nem riadt meg attól sem, amikor felajánlották számára, hogy második alkormányzó legyen. Mivel ebben a pozícióban is remekül helyt állt, megválasztották a kormányzói posztra. Feladatai sokrétűek, igazi kihívásként tekint rájuk.

– Nagyon szép taglétszámmal büszkélkedhetünk, folyamatosan bővülünk, ám nem titkolt célom, hogy a tenni akaró, kreatív, negyvenes korosztályt szólítsák meg a Lions klubok – emelte ki az új kormányzó. – Aki bekerül hozzánk, az egy remek, segítő közösségbe kerül, ahol számos barátság is köttetik.

Bár a kormányzó az ország minden klubjára nagy figyelmet fordít, a szíve-csücske mégis a soproni marad. Ennek jegyében egy nagy hagyományokkal bíró, német–francia–magyar együttműködésben megrendezésre kerülő programot, a Lions Tri-Jumelage-t hozta a városba előző hétvégén. A találkozónak a tapasztalatcserén, a városlátogatáson és a barátkozáson kívül egy karitatív zenei program állt a középpontjában. A Petőfi Színházban a három országból érkező látássérült énekesek és soproni fogyatékkal élő emberek adtak nívós gálaműsort. 

Teljes verzió