Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Posta Sándor és fiai
Ifjabb Posta Sándor, Posta Sándor és Posta Gábor Fotó: Pluzsik Tamás

Posta Sándor és fiai

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Az alma nem esik messze a fájától, tartja a mondás, melynek igazságáért nem kell messzire menni Sopronban sem. Posta Sándor villanyszerelő-mester szakmaválasztásában még nagy szerepe volt a véletlennek. Fiai viszont céltudatosan, már gyermekkorukban elhatározták, hogy édesapjuk nyomdokába lépnek.

– Szabolcsi származású a családunk, édesapám nagyhalászi, édesanyám pedig nyíregyházi születésű – meséli Posta Sándor villanyszerelő-mester. – Édesapám határőrtisztként szolgált, előbb Zsirán, majd Hegykőn volt őrsparancsnok. Egyéves voltam, amikor Hegykőre kerültünk, ott nőttem fel, ott végeztem el az általános iskolát, így bár feleségemmel több mint negyven éve Sopronban élünk, őszintén és tiszta szívből hegykőinek is vallom magam. Amikor a pályaválasztásra került a sor, tanácstalanok voltunk, ezért egy pályaválasztási tanácsadóból választottuk ki a motortekercselő szakmát, amit akkor az AFIT Batsányi utcai műhelyében lehetett csak elsajátítani. 

– A motortekercselés mellett az ahhoz nagyon közel álló villanyszerelést is megtanultam, ami jó döntés volt, mert végül is ebben teljesedett ki az életem – folytatja Posta Sándor. –Több helyütt is dolgoztam, hosszú ideig a Soproni Vasöntödében, majd előbb másodállásos iparosként, később pedig már főállásban voltam egyéni vállalkozó. Nem bántam meg, hogy villanyszerelő lettem, hisz szép és érdekes ez a szakma, amit én kezdetektől hivatásnak tekintettem.

– Édesapámmal ellentétben az én pályaválasztásom egy percig nem volt kétséges, hisz öcsémmel már kissrácként is ott sürgölődtünk apu körül – kapcsolódik a beszélgetésbe ifjabb Posta Sándor. – Később kisebb-nagyobb feladatokat is kaptunk, lelkesen szedtünk szét például mosógépeket, porszívókat.

Sándor a VasVilla tanulójaként országos szakmai tanulmányi verseny győztese volt, majd ott is végzett mint épületvillamosság-szerelő, ma pedig egy informatikával foglalkozó magánvállalkozása van. Testvérével mindketten megkapták az egyik legrangosabb szakmai elismerést, a Schilling János-díjat.

– Abban, hogy mi ezt a szakmát választottuk, természetesen édesapánké a főszerep, de hogy azt meg is szerettük, legfőképp pedig, hogy meg is tanultuk, azt elsősorban kiváló tanárainknak köszönhetjük, kiemelten Delbó Györgynek és Horváth Istvánnak – zárja Posta Gábor, aki épületvillamosság-szerelőként szintén a VasVillában végzett, majd műszaki menedzser diplomát is szerzett, jelenleg pedig a Soproni Erőmű energiagazdálkodási vezetője.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.