Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Pedagógus helytörténész
Bódi Ottó Fotó: Pluzsik Tamás

Pedagógus helytörténész

| Pluzsik Tamás | Tallózó

„Sopron, te lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

Bódi Ottó a Széchenyi-gimnáziumban érettségizett, majd osztályfőnöke, Autheried Éva hatására matematika–fizika–technika szakos tanári diplomát szerzett a Pécsi Tanárképző Főiskolán. Rövid zalaegerszegi kitérő után a soproni szakmunkásképzőben tanított, majd a Deák téri iskolában, melynek két cikluson át az igazgatója is volt. Helytörténeti kutatásait két kötetben publikálta, az egyikben a sopronbánfalvi Hősi temető történetét dolgozta föl, a másik pedig Az Ikva és vízimalmai címet viseli. Az anyaggyűjtést nem fejezte be, a Rák-patak vízimalmait is szeretné földolgozni. 

– A korabeli anyakönyvek, illetve a községi feljegyzések szerint apai felmenőim a XVIII. század első felében Erdélyből érkeztek Nagylózsra, pontosabban Lózsra, hisz szülőfalum 1906-ig ezt a nevet viselte – mesélte Bódi Ottó. – Családfakutatásaim szerint telkes jobbágyok, gazdálkodó parasztemberek voltak az őseim, József nagyapám volt az első, aki kilépett ebből a körből, ő ugyanis amikor hazatért az első világháborúból, akkor a családjával együtt Sopronba költözött, és a rendőrség kötelékébe lépett. Nagyapa rendkívül precíz, szigorú és következetes ember volt, úgyhogy ez nagyon neki való hivatás lett volna, de mivel időközben napirendre került, hogy Sopront esetleg Ausztriához csatolják, ő nem várta meg a bizonytalan kimenetelű népszavazás eredményét, hanem kérte nyugdíjazását. A családdal együtt visszaköltözött Nagylózsra, ahol egészen a téeszesítésig ő is gazdálkodott.

– Édesapám néhány évig a nevezetes soproni Pflaszterben, vagyis az egykori „Szent Mihályról Czímzett Római Katholikus Népiskolában” tanult, majd a nagylózsi elemi iskola befejezését követően a kereskedő hivatást választotta – folytatta Bódi Ottó. – A háborús évek alatt édesanyámmal Nagylózson nyitottak egy üzletet, amolyan szatócsboltot, ahol a süvegcukortól a petróleumig minden kapható volt. Időközben édesapám megjárta a Don-kanyart, majd a háború végén amerikai hadifogságba esett. 1948-ban elkerülve az államosítást, „önként” leadták az üzletet. Nem sokkal később ugyanott megnyílt a földműves-szövetkezeti népbolt, melynek anyám lett a vezetője, apám pedig a soproni központban kapott állást, végül is így lettünk soproniak.

– Anyám felmenői Sopronkeresztúrról (Deutschkreutz) telepedtek Lózsra. Kretzinger Lajos nagyapám huszártizedesként szintén megjárta az első világháborút, egy felderítő akcióban Limanowa közelében súlyosan megsebesült, így a Muhr Ottmár ezredes által vezetett, 1914. december 11-i hősies csatában már nem vett részt. Máig emlékszem arra, amikor a két nagyapa beszélgetett egymással, háborús emlékeiket idézték, én pedig egy kis sámlin ülve hallgattam őket – nagyon sajnálom, hogy keveset tudok fölidézni ezekből a történetekből, melyek akár egy újabb kötetem anyagául is szolgálhattak volna. 

Családi háttér: 1945-ben született Nagylózson. Szülei kereskedők voltak, felesége matematika–fizika szakos tanár, pedagógus pályája végig a Gárdonyi Géza Általános Iskolához kötődik. Ágnes lányok kereskedelmi főiskolát végzett, a szakmájában tevékenykedik, Eszter lányuk pedig építészmérnök, önálló tervezőként dolgozik.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.