Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Pajzsmirigy-szabályozás

| Tallózó

A pajzsmirigy nyakunk alsó/ középső részén helyezkedik el, mintha egy nagyobbacska pillangó a szárnyait gégénk tapintható porca alá borítaná, két oldalt.

Mirigy, tehát váladékot termel és ezt az anyagot, a pajzsmirigyhormont (de nem csak azt) a vérrel juttatja testünk minden más szervéhez. Valóban az egész szervezetünkre hat. Alapjaiban felpörgeti a folyamatokat. Túlműködése például gyors szívverést, izgatottságot, fogyást (de számos más dolgot is) okoz. Alulműködése pedig meglassít. Olyanok leszünk, mint egy kimerülő elem.

A pajzsmirigyet is szabályozza agyunk egy cseresznyemagnyi kis része, az agyalapi mirigy (és persze még őt is szabályozzák). Ha azt érzi az agy, hogy kezdene alulműködni a pajzsmirigy, akkor többet termel egy TSH-nak nevezett anyagból. Ez a TSH meghatározás a pajzsmirigy-működés alap laboratóriumi szűrőmódszere.

Dr. Tschürtz Nándor

Kapcsolódó cikkek

Az éltető szeretet erejével

2019. 12. 18. | Pluzsik Tamás

„Sopron, te lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.