Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Örökölték az elhivatottságot
Böröcz István és fiai: Máté és Tamás Fotó: Pluzsik Tamás

Örökölték az elhivatottságot

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Az alma nem esik messze a fájától, tartja a mondás, melynek igazságáért nem kell messzire menni Sopronban sem. Böröcz István nyugalmazott tűzoltó alezredes 1991 és 1995 között Sopron tűzoltó parancsnoka volt. Híres volt határozottságáról és szakértelméről, amit fiai, Máté és Tamás is örököltek tőle.

– Édesapám lakatos volt a Batsányi utcai GYSEV javítóműhely helyén lévő „soproni autógyárban” – kezdte Böröcz István. – Így bizonyos mértékig én is alma vagyok, aki nem esett messze a fájától, hisz eredeti végzettségem autógépész üzemmérnök, a győri Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolán szereztem diplomát. Ma is a fülemben csengnek édesapám szavai: „Fiam, olyan helyre menj dolgozni, ahol fix a fizetés, legyél börtönőr, rendőr vagy tűzoltó!”. Az első lehetőséget elvetettem, a rendőrségre elmentem, de nem voltak velem valami barátságosak, míg a tűzoltóknál az akkori parancsnok, Lajtai József nemcsak, hogy rendkívül szívélyes volt, de kecsegtető lehetőségeket is fölvázolt számomra, így ott ragadtam. 1982-ben főtörzsőrmesterként kezdtem, majd egy átképzés keretében a civil diplomámat szakismeretekkel úgymond „tűzoltósították”, így lettem tűzoltótiszt, majd végigjárva a ranglétrát negyedszázad szolgálat után alezredesként mentem nyugdíjba. „István, a marsallbot ott van a tarisznyádban!”, mondta első beszélgetésünkkor Lajtai József. Igaza volt, hálás vagyok érte neki.  

Böröcz István ma sem tétlenkedik, gyermekeivel és feleségével egy tűz-, munka- és környezetvédelmi szaküzletet is üzemeltet, valamint tűzvédelmi szaktanácsadóként dolgozik.

– Aputól mindig azt hallottuk, hogy egész életében azt csinálta, amit szeretett, soha nem úgy ment el otthonról, hogy most dolgozni megy, láthatólag öröme telt a hivatásában. Ennél nagyobb inspiráció nem kell egy gyereknek a pályaválasztáshoz – kapcsolódott a beszélgetésbe Böröcz Máté, aki a budapesti Műszaki Egyetemen a környezetvédelem és a munkavédelem képzés mellett felsőszintű tűzvédelmi képesítést is szerzett.

– A családi komplexitás is apu ötlete volt, hogy egy vállalkozás keretében a kezében legyen a munka-, a tűz- és a környezetvédelem – vette át a szót bátyjától Tamás, aki a Soproni Egyetem környezetmérnöki mesterképzési szakán diplomázott, majd munkavédelmi technikusi, illetve ADR biztonsági tanácsadói képesítést is szerzett, így veszélyes anyagok közúti szállításában is szakmai tanácsokkal tud szolgálni. – Bár sok tekintetben Mátéval már önállóak vagyunk, de azért szinte minden megkeresésünkben apa neve a hívó szó, ő teremtette meg az alapokat, ő a védjegye a vállalkozásainknak.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.