Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Nyitva a nemzeti park
A népszerű kenutúrákat idén is megszervezik a Fertő–Hanság Nemzeti Parkban – a kirándulások általában szombaton reggel indulnak.

Nyári táborok: Idén is várják a gyerekeket a programokra

Nyitva a nemzeti park

| Benke Éva | Tallózó

A Fertő–Hanság Nemzeti Park is megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt. A bemutatóhelyeket és a látogatóközpontot csak a koronavírus ellen védettek és a felügyeletük alá tartozó kiskorúak látogathatják.

A nyitás utáni első nagyszabású rendezvény a nemzeti parkban a június 19-i lászlómajori kézművesvásár lesz a tervek szerint. – Akik nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, csak a szabadtéri részeket tekinthetik meg, azt is csak maszkban, a védőtávolság betartásával – mondta Babos Attila ökoturisztikai osztályvezető. – Az állandó tárlatunk, „A szikes pusztától a hansági lápokig” címet viselő kiállítás, mely a Fertő és a Hanság élővilágát mutatja be, a nyári táborok és erdei iskolák helyszínéül is szolgáló Csapody István Természetiskolában kapott helyet. A Sarród–Lászlómajorban található látogatóközpontunkban a Fertő-tájon és a Hanságban régen működött majorok mindennapjaiba tekinthetünk be, illetve a környékre jellemző élőhelytípusokkal ismerkedhetünk meg. A karámokban régi magyar háziállatfajtákat mutatunk be, például magyar szürke szarvasmarhát, mangalicát és magyar baromfifajtákat. Az udvaron egy játszótér és egy interaktív természetismereti játékokból álló ösvény szolgálja a kikapcsolódást és a játékos tanulást.

A Hanságban, Öntésmajorban van a Hanság élővilága kiállítás, mely a Hanság flóráját és faunáját, a táj geológiai történetét, a vízrendezések hatásait és a hansági emberek által gyakorolt mesterségeket mutatja be a látogatóknak.

Az épület udvarán hansági mozdonyokat és régi gőzgépeket állítottak ki, illetve érdekes, interaktív természetismereti játékok várják a fiatalokat. Jelenleg ötfajta túra közül választhatnak a nemzeti parkba látogatók: kenutúra, kerékpártúra (normál és e-bike), gyalogtúra, madármegfigyelés, szolárhajótúra. Ezek közül a kezdődő nyári szezonban hetente több is indul. Az idén is lesznek a gyerekek számára rendezett nyári táborok, melyeket évről évre nagy érdeklődés övez.

A kiállítások, csakúgy, mint a túrák, egyénileg és csoportosan is látogathatók – előzetes, írásbeli jelentkezés szükséges az info@fhnp.hu e-mail-címen. A kiállítóhelyekről és a látogatás feltételeiről a honlapon, a programokról a Fertő–Hanság Nemzeti Park facebook-oldalán találhatnak részletes információkat az érdeklődők.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.