Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
„Nem volt időnk veszekedni”
Bauszné Hainer Erzsébet és Bausz Gyula 1973 áprilisában házasodott össze. A közelmúltban vették át a Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület elismerését a helyi és magyar vendéglátás hagyományainak ápolásáért, a szakmai utánpótlás elhivatott képzéséért. Fotó (j): Pluzsik Tamás

Együtt évtizedeken át – soproni házaspárok mesélnek

„Nem volt időnk veszekedni”

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Bizonyára sokan álmodoznak az egész életen át tartó szerelemről, és vannak olyan szerencsések, akiknek ez meg is adatott. Sorozatunkban olyan soproni házaspárokkal beszélgetünk, akik talán tudják a hosszú és boldog házasság titkát. Legalábbis az életük példa lehet erre.

– A Deák étteremben voltam szakácstanuló, majd később szakácsként is ott dolgoztam – kezdte Bauszné Hainer Erzsébet. – Két barátnőmmel bejártunk „traccsolni” az egykori Gyöngyvirág, azaz a mai Dömötöri cukrászdába. A szomszéd étteremből rendszeresen átjött egy szimpatikus pincérfiú azzal az ürüggyel, hogy a főnök küldte pénzt váltani.

– Valóban így volt, a kollégáimmal műszak után többször is a Kékfrankosból a Deákba mentünk át, ahol már ismerősként üdvözölhettem Erzsikét – folytatta megismerkedésük történetet Bausz Gyula, aki hamarosan a város egy távolabbi vendéglőjében, a Schmauserben (akkori nevén a Kossuth kisvendéglőben) kezdett el dolgozni. Műszak végén viszont az útja továbbra is a Deákba vezetett...

– Az AFIT-ban volt egy vendéglátós bál, ott táncoltunk először együtt, majd onnan már haza is kísértem Erzsit – fogalmazott Gyula. – Elég rendhagyóak voltak a randevúink, hisz a munkabeosztásaink miatt rendszerint délelőtt találkozgattunk, ilyenkor nagyokat kirándultunk, sokszor együtt reggeliztünk a Deák-kútnál.

Erzsike szüleinél, Babóton volt az eljegyzés 1972 karácsonyán, az esküvőt pedig ötven évvel ezelőtt, 1973. április 28-án tartották.

– A Hubertuszban kitettek magukért a kollégák, elsősorban a Kakukk házaspár, akik akkor vezették az éttermet – mondta mosolyogva Erzsi.

A bulgáriai nászutat követően folytatódtak a dolgos hétköznapok. Gyula szülei időközben Lövőről Sopronba költöztek, az ő lakásuk egyik szobájában leltek otthonra a fiatalok. Ide született 1974-ben Adriána, majd négy évvel később az éppen elkészült Küllői utcai családi házukba érkezett meg a második gyermek, Tünde. Így lett teljes a Bausz család.

– Jószerivel az elmúlt fél évszázadot úgy éltük le, hogy együtt dolgoztunk Gyuszival. Egy év híján negyven évig a saját vendéglőnket vittük, amit a közelmúltban zártunk be. Nagyon sokat dolgoztunk, nem volt időnk veszekedni – tette hozzá Erzsike.

– Azt tervezzük, hogy felelevenítendő a régi emlékeket, az aranylakodalom napján ismét a Deák-kútnál reggelizünk, majd elmegyünk valahová néhány napra pihenni, mert a panzió most is bőven ellát bennünket munkával – karolta át a felesége vállát Bausz Gyula. 

Bauszné Hainer Erzsébet 1952-ben született Babóton. Szakácsként, majd később mesterszakácsként 55 évet dolgozott szeretett hivatásában.

Bausz Gyula 1947-ben született Lövőn. Nemcsak hivatása, hanem szenvedélye is a vendéglátás. Munkásságát, a város gazdasági életében betöltött szerepét Ifj. Flandorffer Ignác-díjjal ismerte el Sopron önkormányzata 2022-ben.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.