Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Nagy ívet futott be a család
Közelmúltban jelent meg Hegyi Ferenc ötödik regénye Burleszk címmel. Fotó: Pluzsik Tamás

Soproni Családtörténetek – dr. Hegyi Ferenc

Nagy ívet futott be a család

| Pluzsik Tamás | Tallózó

„­Sopron, te ­lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

Hegyi Ferenc a Széchenyi-gimnáziumban érettségizett 1965-ben, majd a Pécsi Tudományegyetem jogi karára nyert felvételt, ahol diákévei alatt az egyetem lapjának, a Glosszátornak volt a főszerkesztője. Jogi diplomájának megszerzését követően visszatért szülővárosába, és itt, majd később Budapesten többféle gazdasági, igazgatási területen tevékenykedett. Munkája mellett külsős munkatársa volt a Magyar Televíziónak, a Magyar Nemzetnek, közreműködött a Taps Művészeti Magazin létrehozásában. Emellett számos novellája megjelent, többek között a Lyukasóra című folyóiratban. A rendszerváltást követően Andrásfalvy Bertalan és Mádl Ferenc művelődési és közoktatási miniszterek parlamenti titkára is volt. Elnökségi tagja a Magyar Írók Egyesületének, a Kulturális Egyesületek Szövetségének, a Soproni Irodalmi Társaságnak pedig az elnöke. A közelmúltban jelent meg ötödik regénye Burleszk címmel.

– Apai felmenőim több generáción keresztül Szanyban bírók voltak – mesélte lapunknak Hegyi Ferenc. – Ahhoz, hogy egy falusi gazdából bíró legyen, elsődleges szempont volt a rátermettség, a szilárd erkölcs és a feddhetetlenség. A bíró eljárt kisebb szabálysértésekben, foglalkoznia kellett a falu tulajdonában lévő területekkel, díszhelyen ült az esküvőkön, falusi mulatságokon, egyszóval ügyelt arra, hogy falujában az élet rendben menjen. István nagyapám a huszadik század első éveiben, talán némi kalandvágyból, kivándorolt Amerikába, majd hamarosan haza is jött, hisz idehaza, Szanyban komoly földbirtokot örökölt a dédapámtól. Édesapám fiatalon elhagyta a szülői házat, amiben közrejátszott nagyanyám korai halála, valamint az, hogy nagyapám új feleségével nem találták meg a közös hangot, így Sopronban próbált meg boldogulni. Lakatos volt a szakmája, a Sotexben hosszú ideig volt a fűtőház vezetője. Meglehetősen zárkózott, de nyitott szellemiségű, olvasott ember volt.

– Anyai nagyszüleim, Baronits nagypapa és Szelenczey nagymama Beled, illetve Csapod környékéről származtak – folytatta Hegyi Ferenc. – Nagyapám az Esterházy birtok uradalmi gépésze volt, sok gyermekük született, édesanyám volt közöttük a legfiatalabb, úgyhogy a korai árvaság őt érintette a legfájóbban. Anyai ágon rokonom volt az 1999-ben elhunyt Baronits Zsolt, a legendás Syrius együttes alapító tagja, a progresszív dzsessz–rock egyik hazai meghonosítója, akinek Gábor fia az egyik közkedvelt TV-sorozatnak köszönhetően vált ismert színésszé. Mondhatom tehát, hogy nagy ívet futott be a család. Dédapámnak a falu bírójaként szerepe volt abban, hogy artézi kutat fúrtak Szanyban, melyből még ma is csordogál a víz, az pedig, hogy a falu egy részét még ma is Kanadának nevezik, vélhetőleg nagyapámnak is köszönhető. És itt van a család másik ága, aki a dzsessz–rock világban tette le névjegyét, alkotott maradandót. Tehetséget, sokoldalúságot örököltünk a felmenőinktől, hálával és köszönettel tartozunk ezért mindnyájuknak. 

Családi háttér: 1947-ben született Sopronban. Édesapja a Sotexben dolgozott, édesanyja pedig vezette a család háztartását és nevelte a két gyereket. Felesége Hegyiné Horváth Erzsébet, angol–történelem szakos középiskolai tanár.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.