Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Milyen ritka a ritka…

Egészségsarok SopronÉRT

Milyen ritka a ritka…

| dr. Tschürtz Nándor | Tallózó

…betegség? Természetesen erre a kérdésre is van tudományos válasz.

Olyan betegség, aminek az előfordulási gyakorisága kisebb, mint 1/2000. Azaz ritkább, mint 0,05 százalék. Ez az elfogadott, általános európai megfogalmazás.

Csakhogy mi van akkor, ha történetesen önnek vagy a gyermekének van egy ilyen ritka betegsége? No, ez az igazán érdekes kérdés. Akkor ugyanis a valószínűség már nem is valószínűség, hanem 100 százalékos bizonyosság. Persze eleve probléma, hogy míg a gyakori betegségek gyakoriak, és emiatt (legalábbis orvosként) szinte minden nap találkozunk „velük”… Rögvest pontosítok: nem gyakori betegséggel találkozunk gyakran, hanem gyakran találkozunk olyan pácienssel, aki gyakori betegséggel él! Szóval a gyakori betegségekre emiatt gyakran gondolunk, és sokat is tudunk róluk. A ritka betegségek meg nehezen megtalálhatók, és (mi, „gyakori” orvosok) roppant keveset tudunk róluk. Pontos diagnózis nélkül nem születhet megoldás a bajra.

Orvostársaim! Nehogy úgy járjunk, mint a viccbeli székely az állatkerti zsiráfot látva. Ne higgyük, hogy: „Ilyen állat pedig nincsen”.

Dr. Tschürtz Nándor

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.