Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Megtanulták a szőlészetet
Hanyvári Zsófia, Péter és Ákos – mindenkinek megvan a maga feladata a családon belül. Fotó: Pluzsik Tamás

Alma és fája – Hanyvári Péter, Ákos és Zsófia

Megtanulták a szőlészetet

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Az alma nem esik messze a fájától, tartja a mondás, melynek igazságáért nem kell messzire menni Sopronban sem. A Hanyvári családban az apa megteremtette az alapokat: ő telepítette az első szőlőtőkéket 40 éve. Gyerekei, Ákos és Zsófia az ő nyomdokain haladnak tovább.

– Édesapám a kertet szerette, de szőlővel nem foglalkozott, ő gyógypedagógusként minden idejét a hivatásának szentelte, a Bárczi-módszer, a szájról olvasás kiváló szakembere volt, mindmáig az ő nevét viseli az évente rendszeresen megrendezésre kerülő Hanyvári Pál kommunikációs emlékverseny – kezdte Hanyvári Péter. – A biológia és a kémia volt a két kedvenc tantárgyam a középiskolában, ezért is választottam a Keszthelyi Agrártudományi Egyetemen az ekkor új képzési formaként induló növényvédelmi üzemmérnöki szakot, ahol 1975-ben vettem át a diplomámat. Pályámat a hegykői tsz-ben kezdtem, majd a Soproni Állami Gazdaságban dolgoztam növényvédelmi szakirányítóként, míg meg nem szűnt. Szakirányítói tevékenységemet mind a mai napig folytatom. Az első szőlőültetvényemet 1982-ben telepítettem Fertőrákos–Újhegyen, amikor Ákos született. Jó ideig eladtam a szőlőt, majd elkezdtem borászkodni is. Jelenleg valamivel több mint tíz hektár szőlőnk van, javarészt vörös fajták és egy kevés zöld veltelini, illetve a közelmúltban telepítettünk Irsai Olivért is.

– Már születésem előtt, magzati koromban kint voltam édesanyámmal Fertőrákos–Újhegyen, amikor édesapám telepítette az első zweigelt tőkéket, úgyhogy mondhatom, a szó legszorosabb értelmében beleszülettem a szőlészet–borászatba – vette át a szót édesapjától Ákos. – Ezzel együtt kipróbálhattam magam az élet más területein is, népegészségügyi ellenőri képesítést szereztem a Debreceni Egyetemen, dolgoztam is ebben a szakmában, részt vettem agrármenedzserasszisztens-képzésen, valamint gazdálkodási diplomával is rendelkezem, mindegyiket hasznosítani is tudom a családi pincészetünkben. Hosszú folyamat volt, míg elsősorban édesapámnak köszönhetően beletanultam a szőlészetbe és a borászatba, de egy dologban már biztos vagyok: ezt holtig kell tanulni.

– Mindenkinek megvan a maga feladata családon belül – kapcsolódott a beszélgetésbe Zsófia. – Édesapánk elsősorban a szőlőben tevékenykedik, az ottani munkákat irányítja, Ákos a borászati vonalat viszi, de odafigyel a marketingre is, például követi az új fogyasztói szokásokat, ami nagyon fontos. Az én feladatom elsősorban az értékesítés, a vevőkkel való kapcsolattartás, de szigorú határvonalakat természetesen nem húztunk, nem is lehet, és nem is lenne észszerű.

– Még valamit hadd tegyek hozzá! – vette vissza a szót gyerekeitől Hanyvári Péter. – Jó minőségű boraink záloga, hogy kizárólag a saját területünkről származó szőlőt dolgozzuk fel, és minden munkafolyamatot magunk végzünk.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.