Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Maximális bizalommal
Nyul Sándorné Höfle Mária és Nyul Sándor 1971. július 24-én mondta ki a boldogító igent. Fotó: Pluzsik Tamás

Együtt évtizedeken át – soproni házaspárok mesélnek

Maximális bizalommal

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Bizonyára sokan álmodoznak az egész életen át tartó szerelemről, és vannak olyan szerencsések, akiknek ez meg is adatott. Sorozatunkban olyan soproni házaspárokkal beszélgetünk, akik talán tudják a hosszú és boldog házasság titkát. Legalábbis az életük példa lehet erre.

– Igazi diákszerelem a miénk – kezdte a több mint fél évszázados, akár kalandosnak is nevezhető történetet Höfle Mária, vagyis Mimi. – Szüleim a vasárnapi húsleveshez elküldtek zöldségekért az akkor még a Kisvárkerületen lévő piacra, és ahogy ott keresgéltem a portékák között, egyszer csak megszólított egy srác: „Ugyan mit válogatsz annyit, kislány?”. Ha jól emlékszem, éppen csak ránéztem a fiúra, majd biciklire pattantam, és faképnél hagytam, de azért megjegyeztem az arcát, mert helyes volt, tetszett nekem, gondoltam is, hogy jó volna megtudni a nevét, meg hogy melyik iskolába jár. Hamarosan ez sikerült is.

– A sors útjai kifürkészhetetlenek, ugyanis engem is a vasárnapi húsleves kellékeiért küldtek a piacra a szüleim, de ott a leszólítást már úgymond „célzott ismerkedésnek” szántam – folytatta a történetet Nyul Sándor. Az utcáról már ismerte Mimikét, azon mégis meglepődött, amikor hamarosan meghívót kapott tőle a József Attila Gimnázium iskolabáljára, amire viszont betegsége miatt a lány nem tudott elmenni, de két hét múlva a fiatalember küldött meghívót a Széchenyi-bálra.

– Sanyi telefonon hívott meg, méghozzá úgy, hogy bejátszotta a telefonkagylóba kedvenc számomat, a Herman’s Hermits együttestől a No Milk Todayt – folytatta Mimi. – A bálon szoros szülői felügyelet alatt álltunk, hisz akkoriban az édesapám volt a Széchenyi igazgatója. Pontosan emlékszem, a bált követő napon, 1967. február 18-án volt az első randevúnk a Deák téren, de akkor még se puszi, se kézfogás, az csak egy hónappal később, akkor is szigorúan csak a homlokra, ami ma már megmosolyognivaló.

Még egyikük sem volt 20 éves, amikor Sándor az Erzsébet utcai Höfle házban a szülők jelenlétében megkérte Mimi kezét, majd egy évvel később, 1971. július 24-én Barilich Ede anyakönyvvezető előtt a fiatalok kimondták a boldogító igent. Néhány évvel később megszületett Katica, majd rá két évre rá Péter, így lett teljes a család.

– Néhány hónappal ezelőtt volt az 50. házassági évfordulónk, amit családi körben meg is ünnepeltük. A maximális bizalom és egymás szabadságának feltétel nélküli meghagyása vezérelt bennünket eddig is, és nemcsak hisszük, hanem tudjuk, hogy így lesz ez a továbbiakban is – összegezte a hosszú házasság „titkát” Sándor. Ehhez Mimi még hozzátette: – Az egymás iránti felelősségérzés nagyon fontos, hogy még megünnepelhessünk sok-sok kerek és nem kerek évfordulót. 

NYUL SÁNDORNÉ HÖFLE MÁRIA 1951-ben született Sopronban. Negyven évig volt alsó tagozatos tanító néni, hosszú ideig a Kurucdombon, majd a kópházi általános iskolából ment nyugdíjba.

NYUL SÁNDOR 1950-ben született Sopronban. Szilikátipari üzemmérnökként az építőiparban dolgozott, majd húsz évig saját betontelepet működtetett. Nyugdíjba vonulása előtt egy nagy cég üzemvezetője volt.

                                        

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.