Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kötelező „tárgy” a kosárlabda
Szlávik Bence, Szlávik Balázs, Szlávik Bianka és Szlávik Botond – mindannyian kosár­labdáznak. Fotó: Pluzsik Tamás

Alma és fája – Szlávik Balázs és gyermekei

Kötelező „tárgy” a kosárlabda

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Az alma nem esik messze a fájától, tartja a mondás, melynek igazságáért nem kell messzire menni Sopronban sem. A szűkebb és tágabb Szlávik családban „kötelező tantárgy” a kosárlabda. Szlávik Balázsnak mind a három gyermeke ennek a sportágnak a szerelmese – az édesapa legnagyobb örömére.

– Sportos család a miénk – kezdte Szlávik Balázs. – Édesapám a labdarúgópályát választotta, kapus volt, míg az egyik nagybátyám, Szlávik Csaba sokszoros magyar válogatott kosaras, majd később elismert játékvezető, még nekem is fújt meccset. Az, hogy én a kosárlabdát választottam, elsősorban Jocó bátyámnak köszönhetem, aki egyébként 51 évesen még ma is aktívan játszik az NB II-ben. A Hunyadiban Horváth Vince bácsi volt a testnevelőtanárom, ő küldött el az SSE-be, mert látott bennem tehetséget. A mai napig hálás vagyok érte, hisz rengeteg sikerélményt és barátot adott számomra a kosárlabda. Varga Pista bácsi volt az első edzőm, az alapokat nála sajátítottam el, de sokat köszönhetek Erdész Nándornak, Stánicz Ferencnek, és még sorolhatnám azokat a neveket, akik mind-mind meghatározóak voltak abban, hogy végül eljuthattam a Soproni Ászok NB I-es csapatába, ahol volt úgy, hogy egyszerre három Szlávik ült a kispadon. Végül 2004-ben a SMAFC-ban fejeztem be kosaras pályafutásomat, de talán a legemlékezetesebb mérkőzésem az volt, amikor a Szlávik család egy komplett csapattal állt fel egy meghívásos tornán, amit végül meg is nyertünk. Később is volt példa arra, hogy összeállt a „Szlávik team”, sőt talán még lesz a jövőben is.

– Ezek után talán természetes, hogy fel sem merült másik sportág a kosárlabdán kívül – vette át a szót a legidősebb gyermek, Bence, aki most érettségizett, és a Testnevelési Egyetemen készül továbbtanulni. – Az ovielőkészítővel kezdtem, majd egészen 18 éves koromig a Soproni Tigrisek csapatában játszottam, ahol tavaly elnyertem a Balogh Sándor-díjat, most pedig a Sopron KC U20-as csapatával bejutottunk az országos döntőbe.

– Azzal talán kicsit kilógok a sorból, hogy a kosár ovielőkészítő után én elmentem focizni az SLC-be, hogy aztán három év után, köszönhetően Halász Tamás edzőmnek, visszataláljak a kosárlabdapályára – mesélte Botond, aki a Soproni Tigrisek U18-as csapatát erősíti.

– Bátyáimnak hála itthon másról nem esik szó, csak a kosárlabdáról – folytatta Bianka, aki a Soproni Darazsak serdülőcsapatában játszik. – Rendszeresen kijártam Bence és Botond meccseire, így azt hiszem, teljesen természetes, hogy én is kosarazni kezdtem. Mindig eggyel feljebb is játszottam, mint a korosztályom, ezért kaptam meg 2018-ban a Legszorgalmasabb Darázs díjat, a közelmúltban pedig beválogattak korosztályom válogatott keretébe, és ott van előttem a nagy cél, hogy egyszer bekerüljek a most éppen 14. magyar bajnoki aranyát megszerzett Sopron Basket felnőttcsapatába.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.