Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kirkovics Zsolt és fiai
Kirkovics Máté, Kirkovics Zsolt és Kirkovics András Fotó: Pluzsik Tamás

Kirkovics Zsolt és fiai

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Az alma nem esik messze a fájától, tartja a mondás, melynek igazságáért nem kell messzire menni Sopronban sem. Kirkovics Zsolt és két fia, András és Máté együtt dolgozik az édesapa által létesített modern műhelyben.

– Édesapám nyolcvanhat éves, Nagycenken él, hentes és mészáros, ma már ugyan nem gyakorolja a szakmáját, de néhány évvel ezelőtt még vágott disznót. Hogy nem léptem apu nyomdokaiba, annak rém prózai oka van: már gyerekfejjel is vonzódtam a technikai dolgok iránt, az autók pedig különösen érdekeltek – kezdte Kirkovics Zsolt. – Az édesapámnak jó barátja Kajtár József, aki annak idején az autószerviz vezetője volt, így az ő segítségével már általános iskolás koromban a nyári vakáció alatt ott sertepertéltem. Először csak söprögettem, majd kisebb feladatokat is rám bíztak, aminek az lett vége, hogy megtetszett az autószerelő szakma. Griechisch Mihály volt az első mesterem, tőle tanultam meg az alapokat, sokat köszönhetek neki. 1987-ben tettem le a mestervizsgát, lényegében ettől az időponttól kezdve van saját műhelyem, ami a kezdetekben édesapám kis garázsában, a Kórház utcában működött. Abban az időben öt–hat féle autó volt, némi túlzással élve egy szerény lakatosműhely szerszámkészletével minden problémát meg lehetett oldani. Manapság a legnagyobb kihívás, a legnagyobb kincs a műszaki információ, kiegészülve a számítástechnikával, ezek hiányában el sem lehet kezdeni egy komolyabb javítást. 

– Nálam, de fogalmazhatok úgy is, hogy öcsémmel együtt nálunk nem volt kérdés a pályaválasztás – vette át a szót édesapjától András, aki a családi munkamegosztás alapján elsősorban mint műszaki vizsgabiztos a gépjárművek vizsgáztatásával fogalalkozik. Nemcsak a nyarakat, hanem szinte minden szabadidőnket már itt, apu 2000-ben nyílt Fapiac utcai műhelyében töltöttük, így értelemszerűen magát a szakmát is tőle tanultuk meg.

– Miután a VasVillában leérettségiztem, két évet elvégeztem a győri Széchenyi-egyetem közlekedésmérnöki karán is – folytatta Máté, a fiatalabb Kirkovics fiú, akit, mint mondta, a diploma megszerzése előtt „hazahívott” a családi műhely.

– Nemcsak modern szellemiséget, hanem a műszaki vizsgabázisunk létrehozásával egy szélesebb szakmai spektrumot is teremtettünk, ez pedig elsősorban a fiúk érdeme – zárta Kirkovics Zsolt. 

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.